Windscribe

Windscribe er en canadisk VPN-tjeneste, som på tjenestens egen hjemmeside højt og helligt lover at man med Windscribe kan surfe på nettet helt privat og i skjul, som man burde kunne. Ja, lovprisninger af egen herlighed er et gennemgående tema for stort set alle VPN-tjenesternes kommunikation, men om det er i overensstemmelse med virkeligheden er straks en anden sag. Vi kigger her nærmere på om det for Windscribes tilfælde kan have sin rigtighed at man som bruger virkelig kan være helt skjult og sikret online, hvis blot man bruger Windscribe som VPN. Men inden vi går til bidet, så lad os først lige kigge på hvem og hvad Windscribe egentlig er for en størrelse.

Som nævnt har Windscribe canadisk ophav, og grundlagt i 2016 er tjenesten selvsagt relativt ny på markedet. Ikke desto mindre har Windscribe på den korte tid tjenesten har eksisteret formået at kæmpe sig op i den professionelle VPN-liga med en solid værdiskabelse for brugerne med udbegrænset data, dedikerede streaminng servere og et bredt udvalg af applikationer til alle de populære platforme og enhder. Følgelig har Windscribe fået rigtig mange brugere verden over, og om man skal være en af dem kan man finde ud af ved at læse videre her, hvor vi gennemgår Windscribes fortræffeligheder – og falgruber selvfølgelig. Husk at læse med til enden, så konklusionen også kommer med.

Kan Windscribe loade med de hurtigste?

Når vi tester VPN-tjenester gør vi det altid fra Asien og Europa, og ofte medtager vi flere forskellige byer på begge kontinenter. De to byer der altid går igen er Bangkok og København. København giver mening fordi de fleste af vore brugere og læsere er fra Danmark, og Bangkok anvender vi som en konsistent tjek-by, når hastigheder over lange afstande skal testes. Med Windscribe har vi selvfølgelig gjort helt som vi plejer og internethastigheden er også helt den samme, som den altid – nemlig 100Mbps.

Vi må erkende at vi ikke er helt oppe at ringe over Windscribes hastighed for uden brug af Windscribe opnåede vi en gennemsnitlig download-hastighed på 95.54Mbps og en Upload-hastighed på 98.11Mbps og med brug af Windscribe nåede vi på en nærforbindelse en downloadhastighed på 65.2Mbps og en uploadhastighed på 48.1Mbps, hvilket ikke kommer i nærheden af de hurtigste på markedet, men det er omvendt også langt fra det langsomste vi har oplevet.

Windscribe ligger altså komfortabelt i midten af feltet, hvilket betyder at man som bruger af Windscribe sagtens kan gøre det meste online lige fra at surfe til at streame uden nogen problemer med buffering eller lag. Men er man ivrig gamer og derfor går op i at hastigheden er i top, så er Windscribe formentlig ikke det helt rette valg selv på forbindelse til servere tæt på.

Ved forbindelse til servere langt væk fra hvor man selv sidder har Windscribe også en fin hastighed, men igen ikke noget som kan måle sig med de hurtigste VPN-tjenester. Windscribe er fint til at tjekke hjemmesider og mails eksempelvis men er man bare helt vild efter at se de seneste afsnit af yndlingsserien på Netflix USA, så kan der meget vel opstå et par stop hist og her i afspilningen.

Hvor sikker er Windscribe?

Windscribe har som nævnt Canadisk ophav, og selvom Canada er et dejligt land med mange fortræffeligheder, så er det ikke det ideelle land at være VPN-tjeneste i. Canada er nemlig medlem af det såkaldte Five Eyes data-sharing alliance, som er et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i Canada, Australien, Storbritannien, USA og New Zealand om at dele oplysninger om mistænkelige handlinger på nettet. Lavpraktisk betyder det at ethvert selskab, som har hjemme i de lande kan pålægges at udlevere data om selskabets kunder og brugere til myndighederne. Det kan Windscribe således også blive pålagt, men for at det skal kunne effektueres kræver det at Windscribe har noget data at udlevere.

Ifølge Windscribe selv lagrer tjenesten ikke ret meget information om brugerne, og der gemmes slet ikke noget brugerinformation, som kan bruges til at identificere individuelle brugere såsom individuel IP adresse og browsingaktivitet. Men idet Windscribe overhovedet lagrer noget, om end det så er til forbedringsmæssige formål, betyder det at tjenesten ikke er en ’No-Log’ VPN, hvilket vi jo allerhelst vil se. Windscribe har publiceret en oversigt over antallet af henvendelser fra myndighederne vedrørende udlevering af data, hvori det påstås at Windscribe intet data har udleveret grundet mangel på samme. Dette er selvfølgelig positivt men det bakkes ikke op af nogle tredjepartsundersøgelser, så man er nødsaget til i dette tilfælde at tage Windscribes ord for gode varer.

Kigger vi lidt dybere ned i de tekniske sikkerhedsegenskaber, som Windscribe har, så finder vi, at Windscribe er rigtig godt med. Windscribe gør brug af OpenVPN, som er vores foretrukne VPN-sikkerhedsprotokol, dersom den fungerer på tværs af platforme og bevirker minimalt hastighedstab. Man skal imidlertid vælge OpenVPN aktivt til i indstillinger, hvilket heldigvis er let, dersom Windscribe som udgangspunkt bruger IKEv2, som sikkerhedsprotokol. IKEv2, som står Internet Key Exchange version 2, er også ganske godt, men det har ikke det samme niveau af sikkerhed som OpenVPN har.  

Windscribe har også den famøse ’kill switch’-funktion, som sikrer at den internetforbindelse man sidder på automatisk lukkes, såfremt Windscribe uventet går ned, og derudover har Windscribe en masse mere eller mindre avancerede sikkerhedsfunktioner, som man som nybegynder formentlig ikke får brug for, men som man som erfaren udi VPN vil elske. Disse er blandt andet den såkaldte double hop-funktion, som gør at forbindelsen skiftes mellem to servere under hele sessionen.

Alt i alt er Windscribe en meget sikker VPN, og vi kan også istemme os andre anmeldelser af Windscribe og slå fast at Windscribe er blandt de sikreste VPN-tjenester vi har haft mellem fingerene. Og som en ekstra lille bonus har Windscribe R.O.B.E.R.T., som er et annonce- og virusblokeringssoftware, som er indbygget i applikationerne. Man kan selv vælge hvilket slags indhold man vil blokere, og det fungerer faktisk ganske udmærket.

Kan man forbinde til Windscribe overalt i verden?

Ikke overalt men næsten. Windscribe har 110 serverlokationer fordelt på 63 lande, hvilket er et meget fornuftigt tal sammenlignet med VPN-tjenester, som er langt ældre i gårde. Alle verdensdele er vældigt fint repræsenteret men især Asien er godt med, hvilket ofte ikke er tilfældet. Man kan vælge imellem hele 43 forskellige placeringer på by-niveau, som fordeler sig i Australien, Europa, Asien, Mellemøsten og USA, hvilket også er et ret flot antal for en så ny VPN-tjeneste.

På Windscribes hjemmeside finder man en ret fed side, hvor man kan se real-time opdateringer af servernes status. Dette overblik er super, hvis man lige skal finde en hurtig forbindelse hurtigt. Man kan også vælge en statisk IP-adresse, hvilket gør at man forbinder til den samme IP-adresse, hver gang man er på Windscribe, og det betyder kort fortalt at risikoen for at blive blokeret af streaming-tjenester formindskes væsentligt.

Og netop streaming er blandt de største fordele ved Windscribe for tjenesten har nogle dedikerede servere, som kaldes ’Windflix’, som sikrer at man kan streame Netflix fra en lang række forskellige steder i verden. Vi har i vores tests medtaget Netflix, Disney+. TV2 Play, DR.dk og HBO Nordic og i Netflix’ tilfælde har vi forsøgt at tilgå Netflix’ amerikanske indhold, da det ofte er det mest populære. Windscribe afblokerer effektivt det amerikanske Netflix på vores førnævnte testlokationer. Disse ’Windflix’ servers er ret så anvendte, så det kan være man oplever en anelse langsommere hastighed end normalt, men det er ikke noget, som er meget forstyrrende for streamingoplevelsen.

I forhold til de øvrige streaming-tjenester, som vi har testet, fungerer disse upåklageligt med Windscribe undtagen Disney+, som er blevet meget populær hos både børn og voksne. Er man hardcore Disney-fan, så er Windscribe formentlig ikke løsningen, men man skal i stedet kigge i retning af SurfShark, som kan afblokere Disney+. Efterspørgslen på Disney+ er dog stadig ret begrænset i forhold til eksempelvis Netflix, så overordnet set er Windscribe en rigtig god VPN til streaming. Faktisk placerer Windscribe sig i vores bog blandt toppen af VPN-tjenester, som er gode til streaming. Det gælder dog ikke for Windscribes gratisversion, men man kan med gratisversionen være heldig at afblokere geografisk blokeret YouTube-indhold.

Og hvad så med Kina?

Som vi ved er Kina og en håndfuld andre lande ikke villige til at lade disse landes borgere leve i frie samfund, og det betyder blandt andet at der er mange ting og meget indhold online, som man er afskåret fra, hvis man fysisk befinder sig i disse lande. Men med en god VPN-tjeneste kan man gøre sit til at kæmpe lidt imod denne mangel på frihed, når man befinder sig i disse lande. Ifølge andre anmelderser fungerer Windscribe ikke konsistent i Kina på nuværende tidspunkt, dersom landet netop har gennemført en større digital aktion imod VPN-tjenesterne. Men hvis man som bruger gerne vil forsøge Windscribe i Kina, skal man sørge for at have applikationerne downloadet inden man ankommer til landet.

Når nu det er tvivlsomt hvorvidt Windscribe virker ordentligt i Kina så er det ligeledes tvivlsomt at tjenesten virker i andre højcensurlande, så påtænker man rejser til Rusland, Tyrkiet, Forenede Arabiske Emirater eller et andet højcensurland er det anbefalelsesværdigt at downloade enten ExpressVPN eller NordVPN eksempelvis som backup.

Platforme og devices som Windscribe spiller sammen med

Windscribe har en dedikeret applikation til næsten alle platforme – herunder naturligvis Windows, MacOS, Android, iOS samt Linux. Og især efter tjenestens applikationer til mobil gennemgik en kærlig behandling her for nyligt må Windscribe siges at være meget brugervenligt – selv for de mindst tekniske personer. Men skulle man have brug for det finder man nogle detaljerede opsætningsguides på Windscribes hjemmeside for samtlige enheder og platforme.

I modsætning til de fleste andre VPN-tjenester, som typisk tilbyder et sted mellem fem og ti simultane forbindelser på tværs af devices, så kan man med Windscribe forbinde fra et ubegrænset antal af enheder samtidig. Det betyder at hele familien og mere til kan være koblet på VPN på samme tid uden at man skal betale ekstra for det, og det er noget af et plus i vores karakterbog.

Når det kommer til spilkonsoller og devices til streaming er Windscribe også helt med. Man kan installere Windscribe på routerniveau, så alle enheder på internetforbindelsen i hjemmet eller på arbejdspladsen eksempelvis er dækket. Dette inkluderer også enheder som Apple TV, PlayStation og Xbox.

Derudover har Windscribe nogle udmærkede browser extensions til Firefox og Chrome, i hvilken man kan næsten lige så meget som i selve applikationen. Man kan blandt forbinde til servere helt ned på byniveau, og selvom det er almindelig kendt at browser extensions ikke yder samme sikkerhed som selve applikationen, så er det en nem og hurtig måde at forbinde til Windscribe på direkte fra browseren.   

Installation og brugervenlighed

Vi har sagt det i andre anmeldelser og vi siger det igen nu. Det er meget svært at gøre noget forkert, når man skal downloade og installere en VPN, og det gælder også for Windscribe. Man starter blot med at tilgå tjenestens hjemmeside og klikke på den store grønne knap øverst til højre i hvilken der står ’Download Windscribe’.

Derfra ledes man videre til at vælge om man vil installere Windscribe til computer, telefon, router eller blot browser extension. Idet man klikker på en af valgmulighederne går download-processen automatisk i gang.

Efter Windscribe er downloadet bliver man bedt om at oprette konto, hvilket tager 15 sekunder, og der er ingen verifikationsmails eller noget, så man er i gang med det samme.

Som et sidste skridt ledes man videre til at vælge en betalingsplan samt eventuelle tilkøb for til sidst at ende på selve betalingssiden. Det er virkelig meget simpelt og det hele tager mindre end 5 minutter, og så er man fuldt oppe at køre med Windscribe.

Når man er installeret på både computer og alle andre enheder man måtte eje finder man hurtigt ud af at Windscribes brugerflade er super lækkert med store tydelige knapper og sektioner. Designet er virkelig intuitivt og kan anvendes af enhver, og det er noget der især gør os glade for ofte er design og brugervenlighed ikke topprioriteter hos selv de veletablerede VPN-tjenester, hvilket ofte tydeligt skinner igennem.

Kundesupport

Der har i denne anmeldelse været sparet på de pæne ord, og det er også fortjent for Windscribe er bestemt en rigtig god VPN-tjeneste, men ingen er perfekte og heller ikke Windscribe. Udover det hastighedsmæssige, som vi har berørt kommer den berømte malurt i bægeret også på kundeservicedelen – mest fordi Windscribe ikke har en livechat. En livechat er bare rart for brugere, som har akut brug for hjælp og altså ikke har tid til at vente indtil en mail bliver besvaret mange timer senere. Når man kommer igennem via e-mail skal det dog siges at kundeservicemedarbejderne er vældigt hjælpsomme også når det kommer til spørgsmål af lidt mere kompleks karakter.

Hvad koster Windscribe?

Windscribe er ikke billigt men for prisen får man rigtig god værdi. Der er tre prisplaner man kan vælge imellem udover tjenestens gratisversion. Disse er en månedlig plan til 9 USD pr. måned, en årlig plan til 4 USD pr. måned og en plan med selv kan sammensætte af de tilkøb, som er tilgængelige. Der er således en ret markant besparelse på et års-planen fra månedplanen, så ved man at man har brug for en VPN i mindst et år er det løsningen man bør vælge.

Af betalingsmuligheder kan man vælge alle de gængse kreditkort og PayPal og BitCoin. Og når man har købt et abonnement har man tre dage til at fortryde og få pengene tilbage – hvilket er lige lovligt kort tid efter vores temperament – og man kan kun fortryde hvis man brugt mindre end 10GB, hvilket heller ikke er alverden. Så de facto er der ikke rigtig nogen returret, når man først har kort kortet igennem.

Konklusion

Der er ikke langt for Windscribe førend vi godt tør placere den i top tre af VPN-tjenester. Gratisversionen er blandt de bedste gratis VPN-tjenester vi har testet, så den kan vi varmt anbefale, men for at den betalte tjeneste skal helt op og snuse til toppen, skal vi se en reduktion af brugerdata, som bliver lagret, bedre hastigheder på lange afstande samt en markant bedre og mere tilgængelig kundeservice.

Windscribe vinder imidlertid meget på de intuitive designs og ikke mindst på den høje grad af sikkerhed, som tjenesten tilbyder. Derudover er Windflix-serverne gode til streaming og prisen for Windscribe er ligger godt i forhold den kvalitet man får. Så summa summarum vi kan bestemt anbefale Windscribe til alle niveauer af VPN-brugere for det er en rigtig god VPN. Og der kommer med stor sandsynlighed mange forbedringer til i de kommende år, og hvem ved – måske Windscribe bliver den bedste inden længe.