VPN-browsere - nemt og smart

Mange bruger internetbrowseren på computeren eller telefonen flere gange om dagen hver eneste dag velvidende om at det ikke er i privatlivets og den personlige datasikkerheds bedste interesse, dersom aktiviteterne online ofte lagres og potentielt kan ses af andre. Men det behøver ikke være sådan for faktisk findes der browsere med indbygget VPN-funktion som udgør et ekstra beskyttelseslag, så ingen kan følge med i eller lagre det man laver, når man er på nettet.

Følgende er en kort forklaring på hvad en VPN-browser egentlig er og en kort guide til hvilke VPN-browsere, som man med fordel kan benytte. Inden vi kaster os ud i det skal det understreges at VPN-browsere ikke yder det helt samme niveau af sikkerhed, som en VPN-applikation gør på mobil og på computer, så hvis man er på udkig efter den VPN-løsning med den mest effektive sikring og sløring, så er vores oversigt over VPN-udbydere det helt rigtige sted at besøge.

Hvad er en VPN-browser

En VPN-browser er som navnet antyder og som allerede nævnt, en internetbrowser, som har en indbygget VPN-funktion. En VPN-browser krypterer kun trafik inde i selve browseren, så vælger man at bruge en VPN-browser fremfor en almindelig browser betyder det imidlertid ikke at man er fuldt ud sikret og at ens aktivitet er sløret i alle applikationer, men VPN-browsere er ofte nemme at installere og anvende og så er de også ofte gratis, hvilket vi altid godt kan lide.

Mange foretrækker at bruge de store browsere såsom Google Chrome, Safari eller Mozilla Firefox, og ingen af disse har desværre en VPN-funktion, men der er nogle VPN-udbydere (ikke browsere men udbydere), som tilbyder en såkaldt browser extension til deres applikation til computeren, og det betyder blot at VPN’en bliver integreret ind i browseren typisk i form af en lille knap i øverste højre eller venstre hjørne, og disse browser extensions fungerer på samme måde som en VPN-browser gør ved nemlig at kryptere browsertrafikken – men som sagt kun bevægelserne inde i browseren. Vil man have fuld kryptering kan man anvende en af de sikre VPN-applikationer såsom ExpressVPN, IPVanish eller NordVPN sammen med.

Så hvilke VPN-browsere er gode? Dette kommer i høj grad an på hvilke krav man stiller til ens eget digitale privatliv, men de følgende tre browsere vi her vil gå igennem er blandt andet valgt fordi de alle rent teknisk yder en fornuftig sikkerhed.

Opera browser

Opera, som er en Chronium-baseret browser til computer, som har en rigtig god indbygget VPN-tjeneste. Til de som måske ikke er bekendt med hvad Chronium er, så betyder det ganske enkelt at Opera er bygget på en open source browser system, som Google har udviklet og som derfor ikke overraskende rent teknisk ligner Google Chrome. Opera er helt gratis og det er muligt at vælge imellem servere i USA, Asien og Europa.

Vi kan især godt lide Opera fordi der ikke logges nogen data af nogen art relateret til ens brugeraktivtitet og originale netværksadresse. Derudover har Opera en effektiv ad-blocker og en private browsing-funktion, som automatisk fjerner al søgehistorik, cache og cookies, når du lukker siderne. Slutteligt skal vi ikke undlade at nævne at Opera designmæssigt faktisk ser ganske tilforladeligt ud og brugervenligheden er fin.

Epic browser

Epic browser er uden tvivl en af de bedste internetbrowsere vi har testet, når det kommer privatliv, hvilket blandt andet skyldes at det er muligt at vælge imellem hele otte forskellige serverplaceringer rundt om i verden. Epic er også helt gratis og tilgængeligt til MacOS, Microsoft Windows, og ligesom det er tilfældet med Opera lagrer Epic heller ingen brugerdata eller aktivitetsdata overhovedet. Faktisk går Epic skridtet længerer i forhold til sikkerhed end eksempelvis Opera gør ved heller ikke at tillade cookies.

Epic har også en god ad-blocker og brugervenligheden og -oplevelsen er virkelig fin, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved den mærkbart hurtige loadtid for de hjemmesider man fremsøger. Epic er således bestemt et rigtig godt valg, hvis man går op i digital sikkerhed og samtidig gerne vil have en god browseoplevelse.

Tenta browser

Tenta topper listen når det kommer til serverlokationer med hele 16 forskellige steder i verden, men det er dog kun for Premium-brugere, og alle gratisterne må nøjes den hurtigste valgmulighed, hvilket automatisk vælges. Tenta logger heller ingen data om brugerne eller om disses browseraktiviteter, så det er endnu en stor tommelfinger op herfra.

Gratisversionen af Tenta er ganske fin, men vælger man Premium-versionen, så kan man tilgå flere serverlokationer og endda nogle på byniveau i USA, og man kan også dele åbne sider i browseren op i forskellige lokationer. Det vil sige at åbner man Netflix på en side kan man vælge at den lokation skal være USA eksempelvis og åbner man DR.dk på en anden side kan man vælge at den skal være Europa. Se det er smart!

Den eneste ulempe vi ser ved Epic er at browseren ikke fungerer på Mac.

God fornøjelse

Vi håber at ovenstående har givet et brugbart indblik i hvad VPN-servere er for en størrelse samt inspiration til hvilke browsere, som er værd at teste.

Rigtig god fornøjelse.