Kan din IP-Adresse misbruges?

Du har måske hørt at det er muligt at din IP-adresse kan misbruges af hackere og andre uønsket tredjeparter. Det kan for mange personer skabe en stor usikkerhed til ens sikkerhed på internettet. 

I denne artikel vil vi gennemgå de mest almindelige spørgsmål omhandlende ip-adresser. Artiklen tag hovedfokus i spørgsmålet “Kan din IP-adresse misbruges?”. Først i artiklen vil der være en grundlæggende viden omkring hvad en ip-adresse er og hvad den kan bruges til. Hvorefter vi kan tilgå spørgsmålet lidt mere direkte. 

Hvad kan folk bruge din IP-adresse til?

Først og fremmest er det vigtigt at forstå hvad en IP-adresse er, før vi kan forstå hvad en IP-adresse kan bruges til. 

IP står for “Internet Protocol” og en ip-adresse er en unik identifikation af enhver enhed på internettet. Det vil sige at alle din enheder du ejer, som tilgår et internet vil have en ip-adresse, som er unik til den enhed. 

En ip-adresse er meget anvendelig, da de gør det nemt for computere og andre enheder at kommunikere med hinanden over internettet. 

Der er generelt en opdeling på interne og eksterne ip-adresser. Din internetudbyder (ISP) giver dig en ekstern ip-adresse. Denne eksterne ip-adresse bliver anvendt, når du besøger et hjemmeside, da hjemmesiderne skal vide hvem du er. Det vil også sige at din internetudbyder (ISP) bruger den eksterne ip-adresse til at skabe forbindelse til hjemmesider og introducerer dig til hjemmesiden. 

Den interne ip-adresse gives af din router til de enheder, der er forbundet med routeren. Disse kan benyttes til interne forbindelser og kommunikation gennem routeren. 

Dette er dermed også med til at besvare spørgsmålet “Hvad kan folk bruge din IP-adresse til?”, da det generelle behov for ip-adresser er at hjemmesider kan identificere hvem du er. 

Dette kan dog også have en negativ effekt, fordi at hvis hackere har din ip-adresse får de også disse oplysninger om hvem du er. Der er mange måder at folk kan få fat i din ip-adresse, det kan f.eks. være ved at din router blev hacket, ved at låne din computer eller anden enhed, eller noget helt tredje. 

Derfor skal du passe på din ip-adresse og du kan f.eks. ved brug af en VPN skjule din ip-adresse. Dette skyldes at når du benytter en VPN, så forbinder du først til din egen router, som forbinder til en VPN server, som til sidst forbinder til den hjemmeside, du gerne vil besøge. Det vil også sige at når diverse hjemmesider prøver at identificere dig og din ip-adresse, får de  fat i VPN’s server og ikke din egen. 

Dette gør altså at der er en mellemmand, som “skjuler” din rigtige ip-adresse. Hvis du ønsker en større sikkerhed, når du surfer på nettet kan du bruge en VPN. Her anbefaler vi at du læser vores anmeldelser igennem af diverse VPN udbydere, så du får et godt overblik over hvad de forskellige VPN udbydere er gode til. Dog anbefaler vi NordVPN og ExpressVPN, når det kommer til sikkerhed på nettet, da de begge har en “No-Logs Policy”. 

Kan din IP-adresse misbruges?

Det helt korte svar er JA. Din ip-adresse kan sagtens misbruges. 

Som nævnt ovenover, så kan en hacker få adgang til din ip-adresse. Og med adgang til ens ip-adresse kan der skaffes en masse oplysninger om dig. Så i denne forstand kan din ip-adresse blive misbrugt. Der er flere måder en person kan misbruge din ip-adresse:

  • Hvis en person får fat i din ip-adresse kan de potentielt hacke din enhed. 
  • Kriminelle kan det få til at ligne at det er dig der begår kriminalitet på internettet ved at bruge din ip-adresse i stedet for deres egen. 
  • Hvis en person får fat i din ip-adresse kan de potentielt få fat i din lokation i virkeligheden. 
Der findes også nogle andre muligheder hvorved at din ip-adresse kan misbruges, men disse er de mest omtalte og relevante for dig.
 

Men igen, hvis du vil beskytte din ip-adresse kan det være fordelagtigt at bruge en VPN. Da en VPN vil kunne være med til at beskytte din ip-adresse. Vi anbefaler at du benytter enten NordVPN eller ExpressVPN, da de har en “no-logs policy”. Dog vil du også kunne læse meget mere om de forskellige VPN udbydere fra vores anmeldelser af dem.

Kan politiet spore din IP-adresse?

Det korte svar er at hvis du ikke har en VPN, så kan politiet nemt spore din ip-adresse. 

Det skyldes at de internetudbydere der eksisterer på det danske marked, er villige til at samarbejder med politiet. Det vil sige at hvis politiet spørger din internetudbyder om de må få oplysninger om din online aktivitet, så vil internetudbyderne altid samarbejder. 

Dette er efterhånden blevet et meget anvendeligt efterforskningsredskab for politiet, det kaldes også for telelogning, hvor at politiet vil kunne få adgang til en mistænktes online kommunikation med andre. 

Vi vil her ved, VPNGuiden ikke opfordre til at gøre noget kriminelt eller at skjule kriminel aktivitet, derfor er det også vigtigt for os at nævne, at hvis du laver noget kriminelt på nettet, så vil du blive opdaget. Uanset om du bruger en VPN eller en anden metode til at skjule din ip-adresse overfor politiet. 

Dog vil vi fortælle at en VPN hjælper med at skjule din ip-adresse. Det skyldes at hvis du bruger en VPN, så når politiet spørger din internetudbyder om de må få oplysninger om din online aktivitet, så har de ingen oplysninger at give. Da de kun kan se at du har brugt en VPN, men ikke hvad du har brugt VPN tjenesten til. 

Hvordan kan du skjule din IP-adresse?

Den absolut nemmeste måde at skjule din ip-adresse er ved at bruge en VPN. Der findes dog også andre alternativer, alt i alt kender vi til tre måder, hvorpå du kan skjule din ip-adresse:

  • Brug af VPN
  • Brug af en Proxy
  • Brug af  Tor browseren. 

Først og fremmest så er det nemt og hurtigt at få fat i en VPN. En VPN fungerer ved at du internetforbindelse går i gennem en server ejet af en VPN udbyder før at forbindelsen når den hjemmeside du vil besøge. Det vil også sige at hvis din internetudbyder eller anden tredjepart vil se din ip-adresse, får de i stedet fat i VPN udbyderens ip-adresse. På den måde fungerer VPN udbyderen som en mellemmand, der skjuler din ip-adresse. 

Som nævnt tidligere vil vi anbefale at bruge enten NordVPN eller ExpressVPN, når det kommer til at skjule din ip-adresse og generelt have et højt niveau af internet sikkerhed. Du kan dog også læse alle vores anmeldelser af diverse VPN udbydere der er tilgængelige på verdens markedet.  

Du kan også sagtens benytte en proxy. En proxy og en VPN minder begge meget om hinanden, da de begge vil skjule din ip-adresse. Forskellen ligger dog i at en VPN også vil kryptere din data. Dette ekstra sikkerhedslag får du ikke med i en proxy. 

Til sidst vil det selvfølgelig også være muligt at bruge Tor browseren. Forskellen mellem Tor og VPN ligger i at VPN krypterer og forbinder dig til hjemmesider ved brug af en række servere, der er ejet og vedligeholdt af en enkelt virksomhed såsom NordVPN. Ved Tor browseren bruger du et decentraliseret netværk, der er oprettet af frivillige. 

Det gør Tor browseren lidt mere usikker, da du ikke kender de frivillige bag netværket. Derudover er Tor browseren ikke lige så brugervenlig, da den ikke er bygget med det til hensigt. 

Hvis du er interesseret i at bruge enten NordVPN eller ExpressVPN, har vi nedenunder lavet to knapper, som fører dig hen til hver deres hjemmesiden.