Hvad er VPN?
Mange taler om VPN og alle dets fortræffeligheder såsom at man med VPN kan browse anonymt på internettet og at den amerikanske version af Netflix eller andre streamingtjenester, som ikke er tilgængelige i Danmark, kan blive tilgængelige. Men det er nok de færreste, der ved hvad en VPN egentlig er og hvordan det virker, så det har vi sat os for at afdække her på en let forståelig måde, som er tilgængelig selv for dem hvis tekniske viden og formåen måske ikke rækker så langt.
Først og fremmest – hvad er en VPN?
Helt enkelt så er en VPN et program på din computer eller en applikation på din telefon, som sikrer at din gøren og laden på internettet holdes skjult, så andre ikke kan følge med eller overvåge. Mere konkret så stopper sen VPN de såkaldte Internet Service Providers og myndigheder generelt og hackere for den sags skyld fra at spore hvad du laver, når du er på nettet. Der er dog flere årsager til at bruge en VPN og følgende er de fire vigtigste:
- Holder dine online aktiviteter skjulte for andre: Alle har ret til at bruge internettet uden at skulle bekymre sig om at blive overvåget, få data stjålet af hackere eller at end personlige data bliver solgt til marketingformål
- Beskytter mod hackere ved brug af offentligt WIFI: Der er få der er klar over det, men man løber faktisk en kæmpe risiko, når man logger på et offentligt WIFI-netværk. Hackere kan relativt let stjæle data, overvåge eller phishe. Ved brug af en VPN skærmer man af for hackere og andet godtfolk, som kunne tænkes at have en interesse i at stjæle ens oplysninger eller følge med i hvad man laver.
- Fjerner den censur som din arbejdsplads, skole, institution eller regering forsøger at lægge ned over dig: De fleste regeringer – selv i frie vestlige demokratier – kan kræve at få dine online aktiviteter udleveret, og hvis du befinder dig i højcensurlande som Kina, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater eller en række andre lande, er du ofte helt afskåret fra at besøge websites som Facebook, YouTube eller Google.
- Fjerner geografiske restriktioner: Mange som bor i Danmark eksempelvis kigger langt efter indhold, som kun er tilgængeligt i bestemte lande såsom USA eller UK for eksempel. Dette kan en VPN nemt lave om på.
Hvordan virker det egentlig?
Helt overordnet er en VPN er et program, som installeres på en computer eller på en telefon eller tablet, og når programmet er installeret kan det skabe en anonym forbindelse mellem den pågældende enhed og hvilket som helst website man ønsker at besøge. Dette foregår kort fortalt ved at man i stedet for at blive ledt direkte hen til det website man vil besøge bliver ledt via den pågældende VPN-tjenestes servere og så derfra til websitet. Den såkaldte IP-adresse ændres, hvilket gør at de aktiviteter man foretager på internettet nu ikke kan forbindes til nogen reel lokation. De fleste VPN-tjenester tilbyder et væld af forskellige serverlokationer over hele verden, hvilket blandt andet gør at man ved at vælge eksempelvis USA kan afblokere den amerikanske version af Netflix.
Alt efter hvilken VPN-tjeneste man vælger har man typisk forskellige muligheder for at vælge det som kaldes en VPN-protokol, hvilket er en betegnelse det sæt af processer og regler, som en VPN følger, når den skal forbinde til en server. Der er forskel på sikkerhedsniveauet i disse protokoller, men ofte er det protokollen ved navn OpenVPN, som yder den bedste sikkerhed, så når muligt anbefaler vi at bruge denne.
Er en VPN svær at få?
Man kunne måske tro at det at få en VPN er vældigt indviklet og teknisk besværligt, men det er faktiske såre simpelt – selv for dem som ingen teknisk viden eller kunnen har. Til at starte med skal man beslutte sig for hvilken VPN-tjeneste man ønsker at benytte, og her er det vores anbefaling at man vælger en af de store og kendte tjenester (se vores anmeldelser af tjenesterne lige her).
Når beslutningen er truffet skal man blot gå på den pågældende VPN-tjenestes hjemmeside og downloade programmet. På stort set alle tjenesternes hjemmesider er der en stor knap øverst oppe, som man blot skal klikke på for at starte download-processen. Hvis det er til mobilen skal man blot gå på app storen og downloade applikationen for den tjeneste man vælger. Når programmet er downloadet bliver man typisk bedt om at indsætte sine betalingsoplysninger for at fuldende installationen. Det hele er meget nemt og får man alligevel udfordringer undervejs, så har de fleste VPN-tjenester et veludbygget kundeserviceapparat, som er tilgængeligt døgnet rundt.
Kan man slet ikke spores når man bruger VPN?
Ved brug af en VPN sikrer man sig selv et langt højere niveau af privatliv end hvis man ikke anvender en VPN, men man kan dog ikke være sikker på at man er 100% anonym hele tiden. Hvis nogen virkelig vil spore andres aktiviteter online, så kan det godt lade sig gøre selvom alle aktiviteter online har været foretaget under dække af en VPN. Ligeså hvis man er logget ind på tjenester som eksempelvis Google eller Facebook kan disse stadig potentielt overvåge selvom man bruger en VPN. Følgende er nogle af de ’fælder’, som kan gøre VPN-tjenester svagere:
- Hvis man surfer på nettet mens man er logget ind Facebook, Google eller lignende konti
- Hvis man accepterer at en applikation på telefonen eller på computeren bruger enhedens GPS-lokation.
- Hvis man ikke fjerner cookies og cache førend man tænder VPN’en
Tager man disse punkter til efterretning, så vil en VPN altid gøre det væsentligt sværere for nogen at spore eller overvåge de ting man foretager sig på nettet.
Er det lovligt at bruge en VPN?
Ja, det er helt lovligt her i Danmark og i alle andre lande i Europa undtagen Hviderusland. Der er kun få lande i verden, hvor VPN-tjenester er helt ulovlige såsom netop Hviderusland, Irak og Nordkorea, og så er der lidt flere lande, hvor VPN-tjenester har begrænsede udfoldelsesmuligheder herunder blandt andre Kina, Iran og Rusland. Det er naturligvis vigtigt at man overholder de love, som er gældende i det land man befinder sig i.
Sidst men ikke mindst…
Kan man bruge en VPN til at se Netflix-indhold eller indhold fra andre streaming-tjenester? Ja, det kan man, men det er ikke alle VPN-tjenester, som virker med Netflix. Det kan skifte hvilke som virker til Netflix, men blandt dem som plejer at fungere godt til Netflix er
- NordVPN
- ExpressVPN
- CyberGhost