Er VPN Sikkert? (5 råd du ikke vil undvære)
Er du i tvivl om sikkerheden ved at benytte en VPN? Hvorvidt du kan spores eller hackes når du bruger en VPN? Eller generelt om det er lovligt at bruge VPN?
Generelt er du sikker når du benytter en VPN. Det er dog essentielt at du benytter en “god” VPN. Det skyldes at din sikkerhed, når du bruger en VPN kommer fra VPN udbyderens evne til at skjule dine data. Det gør de ved at slette din data/internet aktivitet med det samme, så din internetudbyder eller andre tredjeparter ikke kan se aktiviteten.
Læs med her, hvor vi gennemgår 5 almindelige bekymringer, der kan være når du bruger en VPN for første gang.
5 Bekymringer:
Er VPN lovligt?
Det korte svar er, at det er helt lovligt at bruge en VPN.
En VPN beskytter ens data og oplysninger, hvilket ikke er ulovligt.
Du skal dog være opmærksom på at selvom en VPN er lovlig, så må den kun benyttes til lovlige formål. Det vil sige at hvis du bruger din VPN til at skjule noget ulovlig aktivitet, så gør brugen af en VPN det ikke lovligt.
Derudover er der mange, der undrer sig over om det er lovligt at bruge ens VPN til at streame f.eks. Tv2Play, DR TV eller at ændre ens lokation til USA for at se amerikansk Netflix.
Hertil er svaret også er det er helt lovligt, dog skal du være opmærksom på at det kan være imod nogle af streaming tjenesternes retningslinjer, hvorfor de kan forsøge at lukke deres service ned for VPN brugere.
Til sidst er det vigtigt at nævne, at det ikke er i alle lande, hvor at brugen af en VPN er lovligt.
Lande hvor at VPN er blokeret:
- Oman
- Hviderusland
- UAE
- Tyrkiet
- Rusland
- Kina
- Nordkorea
- Iraq
- Iran
- Turkmenistan
Kan man spores via VPN?
Generelt er ideen med en VPN, at din data bliver krypteret og den vil dermed sløre din ip-adresse. Dermed hvad end du foretager dig, kan det ikke spores tilbage til din ip-adresse og dermed dig.
Af den grund kan du ikke spores, når du benytter en “god” VPN.
Der er nemlig en forskel på hvilken VPN du bruger og hvorvidt at du vil kunne spores.
Det skyldes at de forskellige VPN udbydere har deres egne regler i forhold til hvad de gør med din data.
Ofte vil du opleve at gratis VPN udbydere, sælger dine data til tredjeparter. Det skyldes at når en VPN er gratis, så betaler du ofte på anden vis end med penge.
Dette er også en årsagerne til at vi generelt ikke vil anbefale at du benytter en gratis VPN, medmindre at formålet med dit brug, ikke er at skjule dig.
Der er mange der leder efter en VPN bare til at se Netflix, Tv2Play eller DRTV i udlandet. I dette tilfælde vil en gratis VPN kunne være en god mulighed, hvis du samtidig ikke er så bekymret for hvem din data ender i hænderne på.
For at undgå at dine data og oplysninger ender i hænderne på tredjeparter, så skal du benytte en VPN udbyder med en såkaldt “no-logs policy”. Det betyder at de ikke gemmer noget data på dig.
Det vil sige at hvis du tager dine forbehold, så er sandsynligheden for at kunne blive sporet, ekstremt lille.
Hvilket først og fremmest betyder at du skal holde dig væk fra gratis VPN udbydere, samt skal du vælge en VPN udbyder, der ikke gemmer noget data på dig (no-logs policy).
Kan VPN hackes?
Det er før set, at mindre VPN udbydere er blevet hacket, såsom Chat VPN, Gecko VPN og SuperVPN. Sandsynligheden for at en VPN bliver hacket er meget lille, men den eksisterer trods alt.
Det skyldes at i ethvert online system inklusiv systemerne hos VPN udbydere, kan der være svagheder. Hvis hackeren finder disse svagheder i systemerne ved din VPN udbyder, vil hackerne kunne få fat i dine data og oplysninger.
Derfor er det også vigtigt at du grundigt undersøger mulighederne, før du foretager dit endelig valg af VPN udbyder.
For at være sikker på at dine data ikke bliver offentliggjort eller solgt, hvis at du skulle være så uheldig at din VPN udbyder blev hacket. Så er det igen vigtigt at din VPN udbyder har en “no-logs policy”, hvilket betyder at din VPN udbyder ikke gemmer noget data på dig.
Det skyldes at selv hvis din VPN udbyder blev hacket, så vil dine data ikke findes på systemet og hackerne vil derfor ikke få fat i dine data og oplysninger.
I tilfældet af at du har en VPN udbyder, som ikke har en “no-logs policy”. Så er det ekstremt vigtigt at vide hvilke data udbyderen har gemt på dig. Det skyldes at hvis VPN udbyderen blev hacket, er det essentielt at vide hvilke informationer, hackeren vil få fat i.
Nogle VPN udbydere gemmer for eksempelvis din kreditkortoplysninger, og hvis de VPN udbydere blev hacket, handler det hurtigt om at få kontaktet ens bank, så de kan spærrer dit kreditkort.
Hvilke oplysninger de forskellige VPN udbydere gemmer på dig, kan findes relativt let.
Hvis du f.eks. leder efter hvilke data som ExpressVPN gemmer på dig, kan du søge “ExpressVPN logs policy”. Her vil der være link til deres hjemmeside, hvor de beskriver hvilke data de gemmer på dig.
Kan politiet spore VPN?
Politiet kan kræve din data fra din internetudbyder (ISP), men hvis du bruger en VPN, så kan internetudbyderen ikke se din reale internetaktivitet, men i stedet ser internetudbyderen at du benytter en VPN.
Derfor vil politiet blive henvist til din VPN udbyder. Om politiet så kan få din data fra din VPN udbyder, afhænger 100% af hvilken VPN udbyder, du har valgt.
Hvis den VPN udbyder du bruger har en “no-logs policy”, så gemmer VPN udbyderen ikke noget af din data.
Det vil sige at hvis politiet kommer og spørger efter din data, kan VPN udbyderen ikke leverer noget data, da det ikke eksisterer længere.
Så af den grund kan politiet ikke spore dig, så længe at du bruger en VPN udbyder, der har en “no-logs policy”.
Herudover er det vigtigt at gøre opmærksom på at en VPN krypterer din data, det vil sige at dataen skal dekrypteres for at blive læsbart igen.
Måden kryptering fungerer på, er ved at kombinere ens data med en “nøgle” (en række tal, bogstaver og/eller symboler). Ved at kombinere dataen med nøglen, får man en ulæselig tekst/data.
For at dette kan dekrypteres til den originale data, skal man kende den præcise nøgle, der er blevet brugt til at kryptere. Og at finde denne nøgle er som at finde en nål i en høstak.
Så den endelige konklusion er at politiet ikke kan spore dig, medmindre at de finder den nøgle som er blevet brugt til at kryptere din data. Eller at du har en VPN udbyder der ikke har en “no-logs policy” og som er samarbejdsvillig med politiet.
Er VPN sikkert?
Udfra de 3 overstående punkter, kan det konkluderes at VPN er sikkert, så længe du vælger den rigtige VPN udbyder.
Nøgleordet for din sikkerhed når du bruger en VPN er “no-logs policy”.
Det er med til at gøre at det er tæt på umuligt, at blive sporet, også at politiet. Og det er med til at sikre at dine data ikke kommer i hænderne på hackere, hvis din VPN udbyder bliver hacket.
Derudover er det helt lovligt at benytte en VPN, så længe det ikke er i en af de få lande, der blokerer brugen af VPN. Og så længe at du bruger din VPN til lovlige formål.
Til sidst skal det siges at selvom at brugen af en VPN er helt sikker, så anbefaler vi på ingen måde, at det benyttes til kriminelle handlinger.
For selvom at en VPN kan gøre dig anonym på nettet. Så vil politiet finde en måde at opspore dig på, hvis du laver noget kriminelt.
Hvordan får man VPN?
Som nævnt tidligere er det essentielt at du vælger en VPN med en “no-logs policy”
Nedenunder har vi listet 5 VPN udbydere, der har en “no-logs policy” og du dermed, med ro i maven kan benytte.
5 VPN udbydere, der har en “no-logs policy”:
Vi anbefaler herefter at du læser vores anmeldelser af de fem VPN udbydere eller af nogle af de andre populære VPN udbydere på vores hjemmeside.
Når du har fundet den rette udbyder, skal du ofte købe et abonnement ved dem og downloade deres app eller software.
Herefter skal du i appen aktivere din VPN. Når dette er gjort, kan du frit benytte dig af din VPN og dermed sikkert surfe rundt på internettet.