Er Tor browser ulovlig? (8 "Facts" du ikke vil undvære)

Tor browseren kan gør dig anonym på internettet og give dig adgang til “The Dark Web”, men er Tor browseren lovlig at bruge?

Tor browseren er ikke ulovlig at bruge, så længe at du ikke befinder dig i en af de meget få lande, hvor de har forsøgt at blokere Tor browser. Derudover er det vigtigt at nævne, at Tor browseren kun er lovlig, så længe at du bruger den til lovlige formål. 

Det er på ingen måder lovligt at benytte Tor til ulovlige aktiviteter, som man ellers har set mange kriminelle gøre på “The Dark Web”. 

I denne artikel gennemgår vi lovligheden ved brug af VPN, samtidig med at du får de bedste tips og råd til at browse sikkert med Tor. 

Hvorfor er Tor browseren ikke ulovlig?

Det er ikke ulovligt at bruge Tor, men hvorfor?

Det skyldes at Tor browseren blev skabt med det formål at man på nettet skal have sin privathed og frihed til at surfe i fred uden at blive overvåget. 

Derudover blev det ikke skabt med hensigt til at kriminelle kunne bruge det til kriminelle handlinger og at tilgå “The Dark Web”. 

I stedet var det tiltænkt til godartet formål. Og der findes mange godartet formål med at bruge Tor browseren. 

F.eks. hvis du bor i et diktaur eller i et land uden ytringsfrihed og har brug for at surfe nettet eller sende information ud af landet, uden at regeringen kan følge med. 

Her vil Tor browseren være perfekt, da regeringen ikke vil have mulighed for at spore interaktiviteten tilbage til individet.

Hvordan virker Tor Browser?

Tor er en forkortelse for “The Onion Router”, det er en open source browser, og måden den fungerer på er ved at kryptere din data og sende dig igennem flere såkaldte “nodes” før du får adgang til internettet.

Grunden til at ordet “Onion” er en del af navnet, skyldes at deres servere fungerer som et løg. Det vil sige at serveren ligger flere lag imellem dig og din aktivitet på internettet. 

Dette er med til at skjule din ip-adresse fra din internetudbyder (ISP), for når de kigger på internet aktiviteten ser de ikke dig, men i stedet “det sidste lag af løget”. 

En ulempe ved at Tor sender dig igennem flere “nodes” før du når internettet er, at din hastighed bliver markant langsommere. 

Det vil dermed tage længere tid for dig at “loade” hjemmesider og aktiviteter, såsom streaming er ofte en frustrerende oplevelse.  

Tor browseren og “The Dark Web”

Bagsiden af at Tor browseren gør en anonym på nettet, er at det har tiltrukket en masse kriminelle, der benyttet Tor til at udføre kriminelle handlinger. 

De bruger Tor browseren til at tilgå “The Dark Web”, hvilket er det sorte marked på internettet. Hvor du kan købe stoffer, våben og meget mere. 

Det er dog værd at nævne, at din brug af Tor browseren vil kunne lede til at din aktivitet bliver set som mistænkelig. Det skyldes at den for nogle forbindes med de kriminelle, der bruger den til at handle på “The Dark Web”. 

Dette kan i de værste tilfælde lede til at din internetudbyder (ISP), ikke længere vil have dig som kunde. Også selvom at du ikke bruger Tor browseren til noget kriminelt. 

Hvilke lande er Tor browseren ulovlig?

Selvom at Tor browseren er helt lovlig i Danmark og de fleste lande i verden, så findes der undtagelser. 

I visse lande er Tor browseren blokeret og du kan derfor ikke benytte browseren hvis du befinder dig i en af disse lande. 

F.eks. i slutningen af 2021 begyndte Rusland at blokere brugen af Tor. (https://www.reuters.com/technology/russia-ratchets-up-internet-crackdown-with-block-privacy-service-tor-2021-12-08/)

Årsagen til dette skyldes deres bekymring for den ulovlige aktivitet på “The Dark Web”, hvor de kriminelle kan skjule deres identitet.

Dette har dog også betydet at alle russere har mistet adgangen, hvilket er gået udover de brugere, der benytter Tor til helt lovlige formål. 

Der er også andre eksempler på lande, hvor at brugen af Tor enten er blokeret eller restrikteret:

  • Kina
  • Egypten
  • Armenien
  • Iran
  • Sydafrika
  • Mongoliet 

Hvor sikker er Tor browser?

Hvis dit formål med at bruge Tor er at være anonym, når du surfer internettet. Så er Tor browseren meget sikker. 

Men ligesom i alle andre systemer og browsere, findes der også svagheder i Tor. 

Det er tidligere set at det amerikanske NSA har fundet frem til kriminelle, selvom at de brugte Tor browseren.

NSA lykkedes med at tracke de kriminelle fordi, at de på et tidspunkt ejet nogle af disse “nodes”, som de kriminelles internetaktivitet kom i gennem. 

De kunne dermed bruge de informationer, der kom igennem denne “node” til at føre den kriminelle aktivitet tilbage til den kriminelle. Og af den grund er Tor browseren ikke 100% sikker.

Derfor vil politiet også kunne forsøge at tracke dig og din data, hvis de er meget mistænkelige og tror at du bruger Tor browseren til at udføre ulovlige handlinger. 

Men eftersom at dette er ekstremt besværligt for politiet og det kun i få tilfælde er set, at det er lykkedes at spore kriminelle. Så skal politiet være ret sikre på at du bruger Tor til noget ulovligt, før de forsøger at spore dig. 

Er VPN bedre end Tor?

Et alternativ til Tor browseren er at benytte en VPN. En VPN står for “Virtuelt Privat Netværk” og kan på samme måde som Tor browseren skjule din internetaktivitet. 

En VPN krypterer dine data og skjuler din ip-adresse. Derudover så har de fleste VPN udbyderen en “no logs policy”, det vil sige at de ikke gemmer noget data på dig eller din aktivitet. 

Dette medfører at muligheden for at tracke din internet aktivitet bliver meget tæt på umulig. Fordi at dataen simpelthen ikke eksisterer.

En af de store forskelle mellem en VPN og Tor, er at en VPN koster penge. 

Men man får også et ekstra lag sikkerhed med for de penge. Hvis man benytter en VPN fra en udbyder, der har en “no-logs policy”, så sletter VPN udbyderen alt din data, så den ikke findes på nogle servere. 

Dette er med til at gøre at en VPN er sikrer at bruge end Tor. 

Derudover sender din VPN udbyder dig ikke igennem “nodes”, men i stedet bruger man deres servere. Det vil også sige at den sandsynlighed der eksisterer for at disse “nodes” ejes af regeringen eller andre ikke eksisterer. 

Kan man bruge Tor sammen med VPN?

Men hvis du stadig er bekymret for din sikkerhed på nettet, så vil du kunne øge din sikkerhed ved at bruge en VPN, samtidig med at du bruger Tor browseren. 

Der er to måder man kan kombinere brugen af VPN og Tor, enten ved VPN-gennem-Tor eller Tor-gennem-VPN. 

Begge er ekstremt kompliceret at opsætte og er kun muligt i gennem meget få VPN udbydere. 

Derimod så er en VPN også et alternativ til Tor browseren. Det skyldes at en VPN også gør dig anonym, når du surfer på internettet. 

Den eneste store forskel mellem Tor og VPN er at du igennem Tor browseren kan få adgang til “The Dark Web”. Men hvis det ikke er dit formål, så vil vi anbefale at du bruger en VPN. 

Hvordan får man Tor?

Tor browseren er let tilgængelig og du kan hente den på deres officielle hjemmeside for Tor projektet.

Trin 1:
Gå ind på hjemmesiden: https://www.torproject.org/
Tryk på knappen “Download Tor Browser”, som både kan findes i øverste højre hjørne og i midten af skærmen. 

Trin 2:
Hvis du gerne vil have Tor browseren på engelsk, skal du bare vælge hvilket operativsystem din computer har. Og så vil downloadet begynde.

Du har dog også mulighed for at få Tor browseren på dansk, her skal du trykke på knappen “Download in another language or platform”. 

Her skal du så vælge hvilket sprog du gerne vil have Tor browseren på, samt hvilket operativsystem du har. Og så burde den gerne gå i gang med at downloade. 

Trin 3:
Du skal nu åbne den fil, som er blevet downloadet. Nu kan du gå i gang med at installere Tor browseren. 

Trin 4:
Når den er færdig med at installere, skal du vælge hvor henne Tor browseren skal være på din computer, f.eks. på skrivebordet. 

Trin 5:
Nu har du installeret Tor browseren og du vil nu have mulighed for at benytte den ved at dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet. 

Du kan herefter trygt bruge den til at være anonym på internettet. 

Hvordan får man VPN?

Hvis du i stedet er interesseret i at få en VPN, for at blive anonym på internettet. Så skal du gå efter en VPN, som har en “no-logs policy”. Det vil sige at den ikke gemmer noget data på dig. 

Nedenunder har vi lavet en liste med 5 populære VPN udbydere, der alle har en “no-logs policy”:

Vi vil anbefale at du læser vores anmeldelser af de 5 VPN udbydere, eller nogle af andre populære VPN udbydere. 

Når du har besluttet dig for hvilken VPN du gerne vil have så skal du gå ind på deres hjemmeside og købe et abonnement. 

Når du har fået downloadet deres VPN, skal du åbne appen og aktivere din VPN.

Herefter kan du frit surfe på nettet uden bekymring for nogen overvågning!