Er dark web ulovligt? (4 svar du ikke vil undvære)

Du har måske været nysgerrig på at besøge dark web, men har været i tvivl om det er ulovligt. Af den grund har vi lavet denne artikel, som kommer ind og lige præcis dette. Derudover kommer vi rundt om 3 andre spørgsmål, der er essentielle at have styr på, inden du begiver dig ud på dark web. 

Så er dark web ulovligt?

Nej, at tilgå dark web er ikke ulovligt. Det er helt lovligt at besøge dark web og de sider der eksisterer der på. Dog så er dark web ofte synonym med kriminelle hjemmesider og handlinger. Dette skyldes at siderne der eksisterer på dark web, generelt er ekstremt godt skjult samt anonymt. Hvilket selvfølgelig er vilkår, som de kriminelle foretrækker. 

Så længe at du ikke laver noget kriminelt på dark web, er det altså helt lovligt at benytte det. I virkeligheden er der mange gode formål til at bruge dark web. F.eks. så findes der sider som ProPublica, der er en platform for journalistisk, hvor at folk fra høj censureret lande kan tilgå nyheder uden at deres regering kan følge med. 

Hvad er det sorte net?

For at forstå hvad det sorte net(dark web) er, så giver det god mening at lave et overblik over hvordan internettet fungerer og de forskellige former, det kan være i. Generelt deler vi internettet ind i tre dele, det synlige internet, det dybe internet og det mørke/sorte internet. 

Det kan ses som et isbjerg, hvor at den del af bjerget der rækker over vandet, er det synlige internet. Den første del af under vandet er det dybe internet og den allernederst spids af isbjerget er det mørke/sorte internet. 

Det synlige internet – Clear Web

Det synlige internet er sammen med deep web, den del af internettet, som du højst sandsynligvis bruger hver dag. Alt de hjemmesider og indhold, som du kan finde med en Google søgning er en del af det synlige internet. 

Hjemmesiderne og indholdet på det synlige internet er karakteriseret ved at det er indekseret på Google. At en hjemmeside er indekseret på Google, betyder helt kort at det er en hjemmeside, som er kendt af Google og dermed kan findes ved en Google søgning. 

Det dybe internet – Deep web

Det næste lag af internettet er deep web. Til forskel fra det synlige internet, så er siderne på deep web ikke indekseret på Google. Det vil sige at disse ikke kan findes ved en simpel Google søgning. Dette er ikke helt så kryptisk, som det måske kan lyde. 

Eksempler på sider/indhold på deep web kan være sider som din email indbakke, din online bank side eller dine Facebook opslag. Altså sider, som kun du har adgang til og som ikke findes gennem Google søgninger. Et sted mellem 90% og 99% af hele internettet ligger på deep web. 

Det sorte/mørke internet – Dark web

Den sidste del af internettet er på dark web, som i virkeligheden er en skjult del af deep web. Ligesom deep web, så kan sider på dark web ikke findes ved google søgninger, da disse sider ikke er indekseret. Derudover så er der et ekstra lag på dark web, i form af at siderne ikke findes på almindelige browsere, såsom Chrome, Safari eller Firefox. 

For at tilgå dark web skal man bruge Tor browseren. Tor står for “the onion router” og er den eneste browser, der kan tilgå siderne på dark web. I modsætning det synlige internet, så er siderne på dark web meget besværlige at finde og ofte har de lange og kryptiske URL’er. 

Hvad kan man finde på dark web?

Det er muligt at finde stort set alt på dark web. Selvom at der findes en del lovlige sider på dark web, så er det mørke internet kendt for de ulovlige sider og aktiviteter. Hvilket vi også fokuserer på her i artiklen. 

OBS: Vi opfordrer ikke til besøge de kriminelle sider eller at begå nogle kriminelle handlinger på dark web. 

Nedenunder er nogle eksempler på ting, som er muligt at finde på dark web:

  • Stjålne kreditkort oplysninger
  • Ulovlig streaming af film
  • Stjålne kontoer fra Facebook, Instagram, Gmail osv. 
  • Køb og salg af våben
  • Køb og salg af stoffer
  • Osv…

Hvordan får man sikkert adgang til dark web?

Nu har du både hørt om hvad det mørke internet er, hvad man kan finde der på og om det er lovligt. Så nu vil vi gennemgå hvordan du kan få adgang til dark web på en sikker måde. Af den grund har vi valgt at lave en 3 trins guide. 

Trin 1 – Anskaf en VPN

Det er godt at være anonym på dark web og lige præcis det, kan en VPN sikre. En VPN fungerer ved at sende din forbindelse i gennem en af VPN tjenestens server, før den når en hjemmeside. Det gør det muligt at skjule din oplysninger igennem VPN tjenesten. 

Vi har her ved VPNGuiden testet og anmeldt stort set alle VPN udbydere på markedet. Og ud fra vores tests vil vi anbefale at du bruger enten NordVPN eller ExpressVPN. Det skyldes primært at de begge har en “No-Logs Policy”, samt ingen tilfælde af databrud. Hvis du leder efter en billigere VPN, kan vi også anbefale ProtonVPN

Trin 2 – Download Tor browseren

Det næste trin er at få downloadet Tor browseren, som du kan gøre ved følge dette link. Tor står for “the onion router” og er en af de få browsere, som man kan bruge til at tilgå dark web.  

Trin 3 – Begynd at brug dark web

Inden du begynder at surfe på dark web, skal du sikre at du har aktiveret din VPN. Herefter skal du åbne din Tor browser, her vil vi anbefale at du bruger en søgemaskine. Da det ikke er muligt at bruge Google på dark web, vil vi i stedet anbefale at bruge DuckDuckGo, som kan findes ved denne URL: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/

Nu kan du frit surfe på dark web. Som nævnt tidligere, så lad være med at lave noget kriminelt på det. Ellers kan du forvente at Politiet banker på din dør.

Ekstra sikkerhed? (Brug en Virtuel Maskine)

Hvis du ønsker en ekstra sikkerhed, så kan du bruge en VM(Virtuel Maskine). En VM kan ses som en computer inde i en computer. Det vil også sige at hvis du eventuelt skulle få malware, så vil det være nemmere at fjerne, da det kun eksisterer på den virtuelle maskine og ikke på din “reelle” computer.