TunnelBear

Har man på et eller andet tidspunkt undersøgt de forskellige muligheder inden for VPN-tjenester er det sandsynligt at man er stødt på TunnelBear. TunnelBear er nemlig en VPN, som har været på markedet både i Danmark og i resten af verden ret længe og TunnelBear er – ihvertfald ifølge tjenesten selv – anvendt af millioner af mennesker og også yderst troværdig i millioner af menneskers øjne. Om det er sandt skal vi lade være usagt i denne anmeldelse, men vi har testet TunnelBear så godt og grundigt som muligt inden for vigtige emner som blandt andre sikkerhed, hastighed og streamingtjenester, og det er der kommet mange både pudsige, sjove og alvorlige konklusioner ud af. Det er bestemt ikke kedelig læsning, så hvis du vil vide mere om TunnelBear og finde ud af om netop TunnelBear er den rigtig VPN at vælge så læs med her.

Det skal nævnes at TunnelBear findes i en gratisversion ved navn TunnelBear Free samt en betalt version, som blot hedder TunnelBear. Det er den betalte version – altså TunnelBear -, som denne anmeldelse omhandler. TunnelBear Free har vi skrevet om i en anmeldelse for sig selv, og den kan læses lige her.

TunnelBear VPN

TunnelBear har som nævnt eksisteret i en del år – faktisk lige siden 2011, hvor selskabet blev stiftet i Canada, hvor det stadig har hjemme. Det betyder at selskabet også er forpligtet til at følge Canadisk datalovgivning, hvilket vil sige at TunnelBear, i tilfælde af at en canadisk politimand banker på døren og præsenterer en stævning. er nødsaget til at følge den stævning og udlevere brugerdata til de canadiske myndigheder. På trods heraf lagrer TunnelBear ikke noget brugerinformation, og dette sker heller ikke selvom TunnelBear sidste år blev købt af den amerikanske techgigant McAfee. Vi tør derfor godt allerede slå fast at TunnelBear er sikkert at bruge og man kan faktisk godt slutte sig til de ’millioner af mennesker’, som stoler på tjenesten.

Vil det sige at der ingenting logges?

Ikke helt men TunnelBear er tæt på at være en såkaldt ’no-logs VPN’, og tjenestens politik i forhold til hvad der lagres og hvor meget der lagres er blandt de mest gennemsigtige vi har set for nogen VPN-tjeneste. Faktisk udgiver TunnelBear hvert år en gennemsigtighedsrapport, hvori tjenesten redegør for om der i det forgange år er udleveret oplysninger om brugere til myndighederne. I rapporten for 2019 fremgår det at TunnelBear i 2018/2019 modtog 14 henvendelser fra myndighederne om udlevering af data, men at TunnelBear ikke en gang havde udleveret noget.

Ifølge andre anmeldelser, som kan findes på nettet, logger TunnelBear den totale båndbredde samt hvor mange forbindelser, der nogensinde har været til TunnelBear og om man har været logget på TunnelBear i løbet af den sidste måned. Der lagres således ingen informationer, som kan bruges til at identificere tjenestens brugere. TunnelBear har sågar forstærket alle servere med forskellige krypterings- og beskyttelsesteknikker, som gør at brugernes personlige oplysninger bliver holdt sikre og dermed at brugerne holdes sikre online.

Er TunnelBear også hurtigt?

Ja, hvis man forbinder til en server, som befinder sig i samme land, så hænger TunnelBear faktisk pænt i med de hurtigste. Ifølge vores målinger daler download-hastigheden med omkring 12% ved brug af den nærmeste TunnelBear-server, hvilket sagtens tillader streaming i højeste opløsning. Via vores sædvanlige testlokationer i Bangkok og København og denne gang også Shanghai på en 100Mbps forbindelse når vi en gennemsnitlig download-hastighed på ca. 90 uden brug af TunnelBear og en gennemsnitlig downloadhastighed på ca. 80 med brug af TunnelBear, hvilket ca.  svarer til ovennævnte drop på 12%. Forbinder man til en server i et andet landet – måske langt væk fra hvor man selv sidder – kan man opleve fald i download-hastigheder på 55% eller mere, men det er stadig ganske fint, hvis man bare foretager almindelig browsing. I forhold til upload-hastighed så er TunnelBear også her ret hurtigt, når man er forbundet til en server i nærheden, hvilket gør at TunnelBear faktisk er en ganske interessant VPN-tjeneste for gamere.

Servere

Set i forhold til andre tjenester, så har TunnelBear et relativt lille servernetværk bestående af 22 landelokationer. TunnelBear dækker alle de populære destinationer som Australien, USA, Holland, Frankrig og Storbritannien og også steder som Hong Kong, Indien, Japan og Singapore, og tjenesten ejer selv alle servere, hvilket er en god ting ud fra et anonymitetssynspunkt. TunnelBear har på nuværende tidspunkt ikke nogle servere i Afrika, hvilket ellers i stigende grad efterspørges af VPN-brugere, så har man brug for dækning i Afrika eller foretrækker man et lidt større netværk af dækningsmuligheder, så er man formentlig bedre tjent ved at vælge en VPN som for eksempel ExpressVPN eller NordVPN.

TunnelBear Netflix

Vi plejer at være direkte i vores udmelding, når det kommer til VPN og streaming-tjenester – og herunder måske især Netflix – fordi det er vigtigt for de fleste, når valget af VPN-tjeneste skal foretages, så lad os også her være direkte: Vi kan ikke anbefale TunnelBear til streaming. Ud fra vores tests foretaget på de tre ovennævnte lokationer virker TunnelBear kun meget sporadisk til Netflix. Det samme var tilfældet med HBO, hvorimod TV2 Play fungerede rimeligt med TunnelBear.

TunnelBear Kina

Vi testede TunnelBear i Shanghai og vi må beklageligvis meddele at ’The Great Firewall’ virkede upåklageligt over for TunnelBears forsøg på at afblokere censurerede hjemmesider og indhold. For at sige det hele kort, så var der absolut ingen respons fra TunnelBear i Kina, så skal man til Kina på ferie eller andet og har brug for at kunne tilgå Facebook, Google eller, nå ja, Pornhub eksempelvis, så skal man ikke vælge TunnelBear men derimod ExpressVPN. Se eventuelt vores anmeldelse af ExpressVPN lige her for at læse mere om mulighederne med ExpressVPN i højcensurlande. Ifølge andre anmeldelser fungerer TunnelBear dog fornuftigt til at afblokere indhold i andre højcensurlande såsom Iran og Tyrkiet.

Platforme og enheder

TunnelBear har dedikerede applikationer til de fire største og mest populære platforme, som er:

  • Apple MacOS
  • Mirosoft Windows
  • iOS
  • Android

Det er også muligt at bruge TunnelBear med Linux, men det kræver manuel konfiguration, og der er ikke meget dokumentation og support at hente på lige netop dette område desværre. Det er muligt at bruge TunnelBear på op til fem enheder ad gangen, hvilket er standard og det samme for mange andre VPN-tjenester.

I forbindelse med gennemgangen af upload-hastigheder ovenfor nævnte vi at grundet udmærkede uploadhastigheder er TunnelBear værd at overveje til gaming. Det sagt er det vigtigt at understrege at når vi taler spilkonsoler, så findes der ikke på nuværende tidspunkt en løsning til beskyttelse via TunnelBear, så hvis det er et ufravigeligt krav til den VPN-tjeneste man er på udkig efter, så er vores anbefaling også her at kigge nærmere på ExpressVPN.

Sikkerhed

Mange – især mere garvede VPN-brugere – vil formentlig argumentere for at sikkerhed og anonymitet er det absolut vigtigste, når det kommer til valg af VPN-tjeneste, og deler man den holdning kan man roligt vælge TunnelBear. For på trods af den lidt legende æstetik i brugerfladen, så tager TunnelBear netop sikkerhed og anonymitet ganske alvorligt. TunnelBear bruger vores favorit, når det kommer til sikkerhedsprotokoller, som er OpenVPN. Desuden anvendes IKEv2, som også er rigtig godt, til Windows og iOS enheder, og det vælges automatisk i forbindelse med opsætningen af tjenesten, så man behøver ikke gøre noget selv.

TunnelBear har desuden en såkaldt kill switch, eller dødemandsknap på dansk, som blokerer alt trafik i tilfælde af VPN-forbindelsen af en eller grund går ned, så man behøver således ikke bekymre sig om at ens rigtige IP-adresse bliver afsløret. Derudover har TunnelBear faktisk et beskyttelseslag mere i form af tjenestens egen ’GhostBear’-protokol, som gør det endnu sværere for virksomheder og myndigheder at opdage en forbindelse til deres sider eller platforme.

Let at installere og endnu lettere at bruge

Ofte er der ikke meget der kan gå galt, når man skal installere en VPN. Det er også tilfældet for TunnelBear – faktisk er TunnelBear lidt ekstra brugervenligt end de fleste andre VPN- tjenester.

1. Det første skridt er at tilgå TunnelBears hjemmeside og klikke på den store grønne knap øverst i hvilken der står ‘Get TunnelBear’

2. Dernæst bliver man bedt om at vælge den betalingsplan man ønsker

3. Når man har valgt og indtastet betalingsoplysning og erklæret sig enig i tjenestens betingelser pågyndes download automatisk, og når installationen er fuldført er man klar til at anvende TunnelBear. Og her kommer den førnævnte legende æstetik i spil for når man forbinder vil man se en animation med en lille bjørn, der graver en tunnel til den pågældende lokation. Det virker ganske godt illustrativt til at forsikre brugerne om at man nu er forbundet.

Uanset om man skal installere og bruge TunnelBear på computeren eller på en mobil enhed er det nemt og meget velforklaret i form af grafik på skærmen, hvilket særligt er ideelt for nye VPN-brugere. Skulle der alligevel opstå en besværlighed eller to midt i det hele, så skal man ikke fortvivle for TunnelBear har en ganske god kundeservice, som man kan kontakte via e-mail. Vi havde naturligvis gerne set at der også var en livechat, men det kommer forhåbentligt i fremtiden.

Fair priser

Men ingen refundering hvilket de fleste andre VPN-tjenester opererer med. TunnelBears prisplaner er dog som nævnt i overskriften ganske fair. Man kan vælge imellem en månedsplan til 9.99 USD, en årsplan til 4.99 USD pr. måned og endelig en to-årsplan til kun 4.17 USD pr. måned. Man kan betale med stort set alle former for kreditkort og som de fleste VPN-tjenester, så tager TunnelBear også imod BitCoin – dog kun for et-årsplanen. Og som også tidligere nævnt så opererer TunnelBear heller ikke med refunderingsgaranti i 30 dage, hvilket er ulig de fleste andre VPN-tjenester.

Konklusion

TunnelBear er fantastisk simpelt at anvende og så er brugernes sikkerhed og anonymitet i højsædet, og det alene gør at vi kan anbefale TunnelBear. TunnelBear fungerer ikke så godt til Netflix og andre streamingtjenester og tjenesten er heller så meget værd i Kina, men det så til gengæld til den positive side i vægtskålen at TunnelBear yder ganske hurtige download- og uploadhastigheder. Samlende er konklusionen at TunnelBear er super til begyndere eller light-brugere inden for VPN fordi brugervenlighed, sikkerhed og anonymitet er i top, og når man så bliver lidt mere erfaren og måske stiller lidt større krav til en VPN-tjenestes tekniske formåen, så kan TunnelBear med fordel skiftes ud med for eksempel ExpressVPN, NordVPN eller IPVanish.

Rigtig god fornøjelse.