SurfEasy

Ved første øjekast på SurfEasys hjemmeside er det i modsætning til mange af SurfEasys konkurrenter ikke så slemt med store bevingede superlativer om egen herlighed der falder i øjnene. Faktisk er kommunikationen på SurfEasys hjemmeside ganske nedtonet, og det er bestemt behageligt, og som bruger får man straks en følelse af troværdighed snarere end en følelse af at nogen vil sælge noget. Der står dog en ting på SurfEasys hjemmeside, som vi ser hele tiden, og som faktisk, ved nærmere undersøgelse, ofte bare er marketing-pral, og det er ’A no-log VPN’.

En no-log VPN er, som navnet antyder, en VPN, som ikke lagrer noget brugerdata overhovedet. For os at se er det faktisk hele essensen af det at være en VPN og beskytte brugernes tilstedeværelse online, og derfor er det også et meget vigtigt budskab, når VPN-tjenesterne bruger det i reklamer for dem selv. Om SurfEasy er en No-log VPN og om SurfEasy i virkeligheden er troværdig og selvfølgelig en hel masse andre ting relateret til SurfEasys ydevene som VPN vil vi gå igennem i denne anmeldelse. Det er meget interessant tør vi godt love, så bliv her os læs med til enden – det dur nemlig ikke at misse konklusionen.

Giver SurfEasy en easy online oplevelse?

Yes, det gør SurfEasy og selvom SurfEasy er ikke den hurtigste VPN-tjeneste på markedet, så vil de fleste – nybegyndere som garvede VPN-brugere – sandsynligvis finde at SurfEasys hastigheder er tilstrækkelige til de fleste formål. Forbinder man til en server i nærheden af hvor man selv sidder, så er SurfEasy faktisk vældigt hurtig, men ved forbindelse til servere langt væk går SurfEasy en del ned. Det er helt normalt at en VPN taber hastighed ved langdistanceforbindelser, men i SurfEasys tilfælde falder hastigheden desværre exceptionelt meget.

Som altid har vi foretaget vores tests fra København og fra Bangkok fra en 100Mbps-forbindelse, så der er sammenligelighed og konsistens i vores resultater. Den gennemsnitlige downloadhastighed uden tilslutning til SurfEasy fik vi til 96.42Mbps og idet vi forbandt til SurfEasy blev downloadhastigheden 71.2Mbps, hvilket tilsvarer et fald på omtrent 25%, og det ligger vel indenfor normalen set på tværs af alle VPN-tjenester.

Så generelt er SurfEasy fornuftig i forhold til hastighed men man bør som bruger forvente lidt træghed hist og pist, hvis man forbinder til servere langt væk såsom for eksempel USA eller Australien. Og når vi nu er ved servere, så er det vigtigt at få frem at SurfEasys dækning ikke er den bedste vi har set. Gennemsnitligt – ud af alle de VPN-tjenester vi indtil nu har anmeldt – kan man som bruger vælge imellem omkring 45-60 forskellige lande i hvilke tjenesterne har servere. For SurfEasys vedkommende er det på nuværende tidspunkt kun 28, og hvad der desværre føjer til det negative i forhold til dette er at man med SurfEasy slet ikke kan vælge nogle lokationer på by-niveau.

Dette gør måske ikke det store i mindre lande som Danmark eksempelvis men bor man i Australien eller USA for eksempel, så kan der, hvis man bor uheldigt placeret, godt være langt til serveren – rigtig langt endda. Dertil kommer også at SurfEasy faktisk kun har lige omkring 1000 servere i alt, hvilket også er i den lave ende og hastighedsnedgang under spidsbelastning må forventes.

Bor man i Europa eller i USA eller i Canada er man lidt heldigere end de andre verdensdele for ud af SurfEasys 28 lokationer er 20 af dem i netop Europa, USA og Canada. Bor man i Asien eller i Sydamerika eller rejser man til de dele af verden ofte, så vil vi anbefale at man kigger i retning af andre VPN-tjenester, som har en mere omfattende dækning såsom eventuelt IPVanish eller ExpressVPN.

Er SurfEasy virkelig en no-log VPN?

SurfEasy er canadisk og det er ikke en umiddelbar fordel, når man er VPN desværre. Canada er nemlig medlem af det internationale samarbejde ved navn Five Eyes, som kort forklaret er en alliance imellem efterretningstjenesterne i Canada, Storbritannien, USA, Australien og New Zealand, hvor man landene imellem blandt andet deler brugerdata fra VPN-tjenester eller andre digitale tjenester, når det skønnes nødvendigt. Det betyder at de Canadiske myndigheder til enhver tid kan bede om at få udleveret data fra SurfEasy til udlevering til andre myndigheder, og SurfEasy er nødsaget til at udlevere dette – hvis der vel at mærke er noget at udlevere.

SurfEasy forbeholder sig retten til at hjælpe myndighederne i tilfælde af der kan fremvises en dommerkendelse, men grundet at SurfEasy faktisk er meget tæt på at være en no-log VPN vil der er aldrig findes noget data, som kan spores tilbage til indiduelle bruger og som dermed er relevant for myndighederne. SurfEasy lagrer nemlig ikke brugernes originale IP-adresser, hvilke servere man forbinder til eller hvilke applikationer eller hjemmesider man besøgt eller hvilket indhold man har downloadet, set, læst eller hørt.

Så det utvetydige svar på om SurfEasy er en no-log VPN og dermed en troværdig VPN, som går op i at holde brugerne sikre og anonyme er JA! Der er intet at udsætte på SurfEasys dedikation til at skabe en VPN, som holder de gode gamle VPN-dyder i hævd med anonymitet, frihed og lighed for alle online. Det er dejligt at se, og vi ville ønske at mange flere af SurfEasys konkurrenter oprigtigt var med på den vogn.

SurfEasy gør livet som Netflix’er lidt mere easy

Streaming er en SurfEasys styrker og faktisk så meget så vi kunne se Netflix USA relativt problemfrit fra både København og fra Bangkok. Det er noget der virkelig kan få os op ad stolen for med Netflix’ indsats konstante indsats for at gøre det sværere for VPN-tjenester at afblokere Netflix er det efterhånden sjældent at man støder på en VPN-tjeneste, hvor det spiller. Derudover testede vi naturligvis også TV2 Play, DR.dk, HBO Nordic, Disney+ og så BBC iPlayer, som vinder meget frem i øjeblikket, og alle fungerede faktisk upåklageligt med SurfEasy.

Dog skal det siges at såfremt man planlægger en ferie til Kina eller andre højcensurlande og forventer at SurfEasy skal være VPN-tjeneste på turen og lyse hotelværelset op med Netflix i lange baner, så bliver man nok skuffet. Ifølge flere andre anmeldelser af SurfEasy er tjenesten ikke god til Kinas ’Great Firewall’ eller andre højcensurlandes foranstaltninger. Kina har for nyligt investeret kraftigt i at minimere VPN-trafik, og det er lykkedes i en sådan grad at mange af de gamle koryfæer som ExpressVPN for eksempel nu også har store problemer i Kina, så det er ikke længere et meget stort minus i vores karakterbog, hvis en VPN-tjeneste ikke kan cracke Kina, men vi ser selvfølgelig meget gerne at SurfEasy arbejder på dette og finder en løsning hurtigt. Dette gælder som nævnt også andre lande uden digital frihed såsom blandt andre Saudi Arabien, Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet, Rusland og Iran.

Er SurfEasy en sikker VPN?

Vi har berørt dette lidt i forhold til SurfEasys brugerdatapolitikker, og vi mener som nævnt at SurfEasy bestemt har ambitionerne og dedikationen, der skal til for at holde brugerne anonyme og sikre. Men rent sikkerhedsteknisk mangler tjenesten stadig lidt for at være med forrest i VPN-feltet.

Til en start skal det slås fast at SurfEasy har som mulighed at bruge OpenVPN, som er den bedste VPN-protokol lige nu, så det er en god start. Men går vi lidt videre ned i systemet kan vi desværre konstatere at SurfEasy ikke har en såkaldt kill switch eller dødemandsfunktion, som vi ynder at kalde det, og det er ikke så godt igen. En kill switch gør nemlig det smarte, at den lukker for den internetforbindelse man sidder på, hvis SurfEasy pludseligt skulle stoppe med virke. Dette sikrer at man ikke er eksponeret for hackere eller andet godtfolk i tilfælde af nedetid for SurfEasy. Der er stor diskussion i blandt VPN-nørder som os om hvorvidt en kill switch er så nødvendig for hvad er lige risikoen for at en hacker sidder på lur og angriber lige når man mod forventning taber forbindelse til SurfEasy. Det er svært at sige men det er i hvert fald usædvanligt at se en VPN-tjeneste, som ikke har en kill switch.

Når man er forbundet er man dog ret godt sikret, dersom at al SurfEasy-trafik ledes igennem SurfEasys egne DNS-servere, hvilket sikrer at ingen kan se brugernes gøren og laden online. Ganske kort fortalt er en DNS-server (Domain name system) den server som ’oversætter’ den webadresse man skriver i sin browser til det nummer, som udgør den IP-adresse, som den pågældende hjemmeside har. Dette gør at computeren man sidder på ved hvilken hjemmeside man vil ind på og følgelig kan kalde den hjemmesides server og herefter vise siden på computerskærmen. Er man ikke forbundet til SurfEasy ledes man ved åbningen af et website via tredjeparts DNS-servere, hvor man ikke kan vide sig sikker på om man bliver overvåget eller ej.

Virker SurfEasy til alle platforme og devices?

Desværre ikke – kun til de mest kendte og mest populære platforme. SurfEasy har applikationer til Windows, MacOS, Android og iOS, men desværre ikke Linux, og det er heller ikke muligt at installere SurfEasy på routerniveau, så alle devices på det pågældende netværk kan være beskyttet. Dette er selvsagt ikke det mest optimale vi har været udsat for, og det at man er begrænset til de største platforme trækker altså smilebåndet i den forkerte retning hos os.

Det betyder også at vi har svært ved at anbefale SurfEasy til spilkonsoller og streaming-enheder for tjenesten er endnu ikke kompatibelt med eksempelvis PlayStation eller Xbox eller nogen andre, og man kan som sagt ikke installere SurfEasy på routerniveau. Dog har SurfEasy udmærkede browser extensions til Google Chrome og til Opera, som dog ikke er så ofte brugt i Danmark. Det er super hurtigt og nemt at installere disse browser extensions, men som altid minder vi om at en browser extension ikke yder samme sikkerhed som selve appen gør, og derfor vil vi altid anbefale at have applikationen kørende sideløbende med browser extension.

Er SurfEasy også easy at bruge og installere?

SurfEasy har tydeligvis ikke prioriteret brugerflade og brugeroplevelse lige så højt som mange af de konkurrerende VPN-tjenester har. Både SurfEasys mobile applikationer og tjenestens desktop applikationer ser lidt gammeldags ud, og det er ikke intuitivt at navigere rundt, så brugeroplevelsen er ikke så spændende. Når man er logget ind og forbundet giver hovedskærmen i applikationen dog et simpelt overblik over den lokation man har valgt og den nye IP-adresse man er på, så det er som sådan ok. Der mangler dog nogle valgmuligheder indstillingerne udover hvorvidt man ønsker annonceblokering slået til eller fra. Man kan på nuværende tidspunkt ikke vælge sikkerhedsprotokol eksempelvis eller andre mere avancerede sikkerhedsindstillinger, som mere erfarne VPN-brugere med sikkerhed ville elske at gøre brug af.

Når det kommer til at installere SurfEasy kan vi imidlertid ikke klage. Man skal blot klikke på den store grønne knap på SurfEasys hjemmeside i hvilken der står ’Get Started’.

Derfra ledes man videre til valg af betalingsplan, hvilket er ganske simpelt og ligetil.

Herefter skal man oprette en konto på SurfEasy, og det tager 10 sekunder, og man skal ikke verificere med e-mail, hvilket er rart.

Og sidste step er betalingssiden, hvor man skal vælge betalingsmetode, som enten er kreditkort eller PayPal og indtaste sine betalingsoplysninger, og efter man fuldført dette skridt, så er man kørende med SurfEasy.

Det er faktisk ganske easy. Men skulle det knibe med et eller andet i processen, så er der hjælp at hente i SurfEasys livechat-funktion, hvor der sidder dygtige og hjælpsomme kundeservicemedarbejdere klar. Stort plus! Dog er både live chat og telefonsupport ikke åben hele døgnet, så rammer man kundeservice efter lukketid, må man se sig hensat til e-mail support, og i vores tests fik vi først svar efter 24 timer.

Hvad koster SurfEasy?

SurfEasy har to muligheder i forhold til valg af betalingsplan, og disse er henholdsvis Total og Ultra. Ultra er imidlertid den eneste som vises i købs/installationsflowet, så der er reelt ikke så meget at forholde sig til. Ultra sælges netop nu til 1.99 USD pr. måned.

Det er ikke galt set i forhold til at lignende VPN-tjenester på markedet ofte koster mere. Så på prisen er SurfEasy synes altså ok nu, hvilket måske er et resultat af at tjenesten i andre anmeldelser er blevet kritiseret for at være for dyr. Oveni dette tilbyder SurfEasy fuld returret i 14 dage, så har man kørt kortet igennem og vil man have pengene tilbage inden for de 14 dage, så er dette helt problemfrit med blot en e-mail til kundeservice med opsigelse.

Konklusion

Der er helt sikkert gode takter at spore hos SurfEasy, men der er også en del som stadig lades tilbage at ønske. Hastigheden er ikke så skarp på lange afstande, servernetværket er ikke ret stort, der er ingen kill switch, SurfEasy har kun apps til få platforme, brugervenligheden er ikke helt hvor den burde være, og det er alle ting, som vi mener SurfEasy skal gøre bedre for at vi kan komme med en varm anbefaling af tjenesten. Det sagt så er SurfEasy rigtig god i forhold til no-log, og så er tjenesten også god til streaming, så er det det man vægter højest, så er det et nemt valg.

Rigtig god fornøjelse.