ProtonVPN

Fra et kommunikationsperspektiv synes ProtonVPN at have to mål – nemlig at overbevise brugerne om at ProtonVPN er en sikker VPN-tjeneste og at Proton VPN er en troværdig VPN-tjeneste. Disse to budskaber er dominante både på tjenestens hjemmeside men endda også i det søgeresultat, man ser på Google, når man har søgt på ProtonVPN. Spørgsmålet er så om ProtonVPNs egne udsagn om sig selv holder, og efter at have testet ProtonVPN grundigt igennem, så må vi indrømme at ProtonVPN faktisk gør det ganske fornuftigt på en lang række parametre, men tjenesten er langt fra perfekt. Vil du vide om ProtonVPN er lige den rigtige VPN-tjeneste for dig, så læs vores dybdegående anmeldelse lige her.

Har man læst med i nogle af vores tidligere anmeldelser, så har man måske lagt mærke til, at vi typisk starter med hurtigt at ridse baggrunden for den pågældende VPN-tjeneste op, og denne anmeldelse skal selvfølgelig ingen undtagelse være.

ProtonVPN blev stiftet i 2017, hvilket gør tjenesten til en af de nyeste ’børn i VPN-klassen’, men selskabet bag ProtonVPN har en langt længere historik og er kendt af de fleste. Det er nemlig Proton Technologies AG, som også står bag ProtonMail. Proton Technologies AG er baseret i Schweiz og svarer følgelig for schweizisk lovgivning i forhold til datasikkerhed. Det betyder at ProtonVPNs brugere kan vide sig ret sikre på at oplysninger, som afslører individuel identitet på givne brugere aldrig udleveres til nogle myndigheder.

ProtonVPN lagrer heller ikke brugeroplysninger, som kan anvendes til identificere enkelte brugere eller brugeres aktiviteter online. ProtonVPN lagrer kun et tidsstempel for login hver gang en bruger logger på tjenesten, men vigtige oplysninger, som gør andre i stand til at blotlægge hvem brugere i virkeligheden er såsom IP-adresser eller hjemmesider man har besøgt mens man har været online gemmes ikke. Det må derfor siges at være fuldstændigt sikkert at bruge ProtonVPN – selv for erfarne VPN-brugere med skrappe sikkerhedskrav.

Hastighed

ProtonVPN er en glimrende VPN-tjeneste, når det kommer til hastighed – særligt når man forbinder til servere i lande tæt på hvor man selv er lokaliseret. Er man stødt på nogle af vores tidligere anmeldelser af andre VPN-tjenester, så har man måske bemærket, at vi typisk tester hastigheder på VPN-tjenester fra København og en eller to andre europæiske byer samt fra en eller flere byer i Asien. Denne gang er ikke nogen undtagelse, dersom vi har testet fra netop København samt Bangkok, Manila og Kuala Lumpur fra en 100Mbps-forbindelse.

Med et gennemsnit af de fire lande er resultatet ved forbindelse uden ProtonVPN tilsluttet en download-hastighed på 89,01Mbps. Med ProtonVPN tændt og med forbindelse til lande i nærheden af vores testlokationer opnåede vi en download-hastighed på 86,98Mbps, hvilket svarer til et hastighedstab på 2-3%, og det er bestemt en ganske fornuftig performance. Over længere distancer gør ProtonVPN det også udmærket med et hastighedstab på omkring 40%. Det selvfølgelig er en del men ikke uden for normalen i forhold til konkurrerende VPN-tjenester, og har man en fornuftig internetforbindelse, så bør det være helt fint til normalt brug såsom hjemmesidebesøg, YouTube og streaming.

Generelt på download-hastighed klarer ProtonVPN sig således godt, men på upload-hastighederne er tjenesten noget langsommere end hvad vi normalt ser hos VPN-tjenester i samme kaliber, så er man gamer eksempelvis er det måske bedre at kigge i retning af eksempelvis ExpressVPN.

Servernetværk

Holdt op imod det gennemsnitlige VPN-servernetværk, så har ProtonVPN et relativt lille netværk i forhold til antallet af lokationer. Der er nemlig kun 44 lande at vælge imellem på nuværende tidspunkt, men ProtonVPN arbejder, ifølge tjenesten selv, hårdt på at tilføje nye lokationer løbende. Fordelt på de 44 lande har ProtonVPN omkring 620 servere, som alle er fysiske servere.

ProtonVPN yder en pæn dækning i Europa og Nordamerika, og alle de populære lokationer såsom USA, Australien, Canada og UK samt en række andre lande på andre kontinenter er således tilgængelige. For asiatiske brugere kan Israel, Hong Kong, India, Singapore og Sydkorea tilgås, men for brugere i Sydamerika og Afrika er der kun Costa Rica, Brasilien og Sydafrika at vælge imellem som det er lige nu. Man kan forbinde på byniveau med ProtonVPN i Australien, USA, UK og Canada, hvilket kan være en fordel eksempelvis for afblokering af geo-blokeret indhold.

Ca. 40 af ProtonVPNs servere er en del af ProtonVPNs ’Secure Core’-netværk, hvilket betyder at når man logger på disse servere bliver man ledt videre til et andet land førend man forbinder til det land man har valgt at forbinde til. Dette gør det langt sværere at blive sporet, hvilket er en rigtig god ting, men det gør også forbindelsen noget langsommere.

Streaming

Lad det med det samme være sagt at ProtonVPN er en rigtig god VPN-tjeneste til streaming, og ja, det betyder også at Netflix nemt kan afblokere det amerikanske Netflix og HBO Nordic og BBC iPlayer, hvilket der faktisk ikke er ret mange tjenester der kan. Derudover er ProtonVPN også for nyligt blevet i stand til at afblokere det vældigt populære Disney+, så er man en familie af Disney-fans, så er ProtonVPN lige sagen.

Overordnet i forhold til streaming er ProtonVPN noget af det bedste vi har testet, og det skyldes blandt andet også at alle ProtonVPNs servere i hvilket som helst land fungerer til at åbne op for geoblokerede streamingtjenester, så man skal altså ikke bruge tid på at lede efter bestemte navngivne servere. Og er man i tvivl så er der på ProtonVPNs hjemmeside udvidede guides til hvordan man kan forbinde til lige den streamingtjeneste man vil.

Censur

ProtonVPN er ikke særligt god til brug i Kina, og selvom der findes forskellige vejledninger til hvordan man kan omgå ’The Great Firewall’, som er et andet navn for den kinesiske regerings VPN-blokeringssystem, med ProtonVPN for eksempel på Reddit, så er det formentlig ikke ProtonVPN man skal vælge, hvis man vil på Facebook eller se YouTube imens man er i Kina. Grundet ProtonVPNs begrænsede rækkevidde i tjenestens servernetværk gælder det desværre også – ifølge andre anmeldelser af ProtonVPN – for de øvrige højcensurlande såsom Rusland, Tyrkiet og Forenede Arabiske Emirater.

Platforme og enheder

ProtonVPN har dedikerede applikationer til Microsoft Windows, iOS, Android and Apple MacOS. Det er muligt at installere ProtonVPN på Linux, men det kræver at man downloader noget specifikt OpenVPN software, hvilket kan være lidt svært for nybegyndere inden for VPN. Man kan bruge ProtonVPN på tre enheder ad gangen på tjenestens Basic-plan, og op til 10 enheder ad gangen på den såkaldte Visionary-plan, hvilket er ganske fint.

ProtonVPN er desuden kompatibelt til Amazon Fire TV, Chromecast, AppleTV, Nintendo, Playstation og Xbox. Den nemmeste måde at bruge ProtonVPN på på disse streamingenheder og spilkonsoller er ved at installere ProtonVPN på routerniveau. Vigtigt er det dog lige at tjekke på ProtonVPNs hjemmeside under supportsiderne om ProtonVPN virker med den router man har i sit hjem.

Sikkerhed og anonymitet

Sikkerhed og anonymitet er, vil de fleste nok være enig i, en af de vigtigste aspekter ved en VPNs funktion i det hele taget, og inden for netop sikkerhed er ProtonVPN rigtig god. ProtonVPN var en af de første af de større VPN-tjenester, som offentliggjorde tjenestens kildekode, hvilket betyder at alle og enhver kan inspicere koden og dermed kan det sikres, at der ikke er noget brugerdata, som behandles forkert samt at de teknikker, som ProtonVPN bruger i forhold til at sikre at brugernes anonymitet og sikkerhed online er så gode som de kan være.

Derudover har ProtonVPN udgivet en sikkerhedsundersøgelse, som er lavet af en uvildig tredjepart, og undersøgelsen vedrører ProtonVPNs tjenester på tværs af alle platforme. I denne undersøgelse bliver svagheder i systemet enten forklaret som værende noget man som bruger skal forholde sig til om man vil acceptere, og de øvrige svagheder er markeret som blivende fixet af ProtonVPN i fremtiden. Dette er en fantastisk foranstaltning, som mange andre VPN-tjenester kunne lære meget af. Det er i alles interesse at alle VPN-udbydere er og bliver så gennemsigtige som muligt.

ProtonVPNs applikation til computer anvender udelukkende OpenVPN, som er den mest sikre sikkerhedsprotokol til VPN, så man kan vide sig sikker på at de online aktiviteter man foretager som bruger forbliver private. Det samme gør sig gældende for iPhones og iPads, hvor der ikke er andre sikkerhedsprotokoller at vælge imellem end OpenVPN. Til Android-telefoner og tablets er der imidlertid en protokol mere at vælge imellem – nemlig IKEv2, som også er et vældigt sikkert alternativ.

ProtonVPNs har som stort set alle andre VPN-tjenester i denne her liga en såkaldt ’dødemandsfunktion’ eller ’kill switch feature’ på engelsk, og denne funktion gør at den reelle IP-adresse man som bruger sidder på fortsat er beskyttet i tilfælde af at forbindelsen til ProtonVPN uventet skulle gå ned i kortere eller længere tid.

Som ekstra glasur på toppen har ProtonVPN ’Secore Core VPN’, hvilket er en funktion, som gør at man som bruger ledes igennem flere forskellige servere inden man når til bestemmelsesstedet – eksempelvis et website. Disse servere opererer på ProtonVPNs eget netværk i udvalgte lande med strenge anonymitetslove, hvilket giver endnu et lille lag af beskyttelse.  

Nemt at sætte op og nemt at bruge

Når man har besluttet sig for at ProtonVPN skal være den udkårne VPN-tjeneste er det faktisk ganske nemt. Man behøver blot at gå på ProtonVPNs hjemmeside og klikke på den store grønne knap i hvilken der står ’Get ProtonVPN now’, og derfra giver installationsprocessen faktisk helt sig selv, og det tager ikke mere end få minutter førend man er klar til at bruge ProtonVPN.

Man bliver først ledt til at vælge det abonnement man vil have, og her er der tre valgmuligheder, som er Basic til 4 EUR pr. måned, Plus til 8 EUR pr. måned og endelig Visionary til 24 EUR pr. måned, og som det er tilfældet hos de fleste andre tjenester er besparelsen naturligvis er størst på den dyreste løsning.

Når man har valgt bliver man bedt om at oprette en konto med blot ganske få oplysninger, og når det er gjort kommer man til betalingsmodulet, hvor man skal indtaste betalingsoplysninger. Dette er sidste skridt i selve installationen, og herefter kan man tilgå App Store eller Google Play og downloade ProtonVPN-applikationen til at sine forskellige enheder og derefter logge ind i applikationerne med den nyoprettede konto.

Når man skal i gang med at bruge ProtonVPN mødes med en af startskærm, som indeholder få informationer om serverhastigheder og den nye IP-adresse man tildeles. Det er super simpel at se sig ud af. Når man skal vælge lokation vil man opdage, at lokationerne er listet alfabetisk, så det er også vældigt nemt at overskue, og de servere som er optimeret til torrenting er tydeligt markeret. Alt i alt er designet og brugervenligheden helt i top for alle ProtonVPNs applikationer.

Kundeservice

De fleste kender det at installere eller betjene noget software, som lige pludselig ikke virker. Det sker af og til, og det er i sådanne situationer at det er dejligt at have en god og hurtigtsvarende kundeservice ved hånden. Og her er ProtonVPN altså ikke helt så skarpe som andre konkurrenter såsom blandt andre ExpressVPN, dersom ProtonVPN ikke har en livechat og fordi kundesupporten kun ydes via e-mail og kun til relativt simple forespørgsler. Der er dog nogle detaljerede guides på ProtonVPNs hjemmeside, som man kan søge i, men det er bare mere besværligt end at kunne få fat i en kyndig person med det samme.

Pris

ProtonVPN har som nævnt forskellige produkter, som indeholder forskellige ting, og hvert af disse produkter kan man vælge at betale for på månedlig eller årlig basis. Basic til 4 EUR om måneden er det billigste produkt, men er også ret skrabet og som ikke fungerer så godt, hvis man er en hel familie, som skal bruge VPN. Plus-planen til 8 EUR pr. måned giver mulighed for at tilkoble flere enheder af gangen og sikrer blandt andet også adgang til Netflix-servere. Visionary-planen er den dyreste til 24 EUR pr. måned, og den inkluderer alt hvad der er i de to andre pakker samt adgang til ProtonMail Visionary, som ellers koster 30 EUR om året i sig selv.

Man kan betale med alle de gængse kreditkort samt med PayPal og Bitcoin, og skulle man fortryde sit køb af ProtonVPN, så skal man ikke fortvivle for der er 30-dages fuld returret på alle de tre pakker, som ProtonVPN tilbyder. Hvis man vil have en lille forsmag på ProtonVPN førend man går ind i et betalt abonnement, så kan man vælge den gratis plan, som ProtonVPN tilbyder, som hedder ProtonVPN Free.

Konklusion

ProtonVPN har bestemt sine mangler i forhold til nogle af de andre store spillere på VPN-markedet, men vi vil stadig anbefale ProtonVPN. Det vil vi primært fordi ProtonVPN er rigtig godt i forhold til brugernes anonymitet og sikkerhed samt til at streame Netflix. Og så er det et stort plus at ProtonVPN har valgt offentliggøre kildekoden samt at offentliggøre en tredjepartsundersøgelse – det vidner om oprigtig keren om brugernes digitale ve og vel. Så selvom at ProtonVPN ikke er den hurtigste tjeneste og selvom kundeservice halter lidt, så er vores vurdering stadig at ProntoVPN er en god allround VPN, som kan passe til både nybegyndere og til mere erfarne brugere.

Rigtig god fornøjelse.