F-Secure Freedome
F-Secure Freedome gør et stort nummer ud af at have 30 års erfaring og gør på baggrund heraf store lovninger på en simpel og elegant brugerflade af høj kvalitet og ikke mindst på hurtige servere. F-Secure Freedome påstår desuden at tjenesten af eksperter kontinuerligt har været placeret blandt de bedste VPN-tjenester inden for sikring af privatliv online. Det lyder rigtig godt alt sammen og det gør det også når man begiver sig ind på F-Secure Freedomes hjemmeside og læser om tjenesten, men kan F-Secure Freedome leve op til egen lovprisen?
Vi har testet F-Secure Freedome grundigt og har fundet ud af en masse spændende og overraskende i forhold til tjenestens egne påstande om sig selv. Læs med her hvis du vil vide om F-Secure Freedome er den rigtige VPN-tjeneste for dig, når det kommer til privatliv, sikkerhed, hastighed og selvfølgelig ikke mindst afblokering af hjemmesider og indhold.
Først og fremmest – er anonymiteten sikret?
F-Secure Freedome blev til i 2013 og er en del af selskabet F-Secure Corporation, som har hjemme i Helsinki i Finland, hvilket vil sige at selskabet er forpligtet til at følge EU’s relativt stramme datalovgivning. Det lægger allerede her en dæmper på vores begejstring og i tillæg hertil udtrykker F-Secure Freedome selv på tjenestens hjemmeside at selskabet agter at dele brugerdata med myndighederne i den udstrækning det er påkrævet via dommerkendelser og lignende og i den udstrækning det i øvrigt er nødvendigt.
Af den årsag logger F-Secure Freedome desværre også langt mere brugerdata end hvad vi synes godt er. Af de vigtige oplysninger som tjenesten opsamler og beholder kan blandt andet nævnes brugeres land og IP adresse, brugervarighed hver gang man er online og enhedsidentifikation, og alle disse oplysninger kan hver især anvendes til at identificere brugere, så har man som VPN-bruger strenge anonymitetskrav kan F-Secure Freedome måske være lidt en lidt overflødig sikkerhedstilføjelse til arsenalet. Dertil kommer at F-Secure Freedome, via den funktion der hedder Tracker Mapper, som er en oversigt over brugeraktivitet, som er automatisk slået til, når man installerer F-Secure Freedome, faktisk lagrer alle URL’er man har besøgt. Alt denne lagrede brugerdata holdes i op til 90 dage eller så længe som det skønnes nødvendigt af F-Secure Freedome.
Hastigheden for F Secure er god
Når man logger på servere som er fysisk tæt på hvor man selv er, så er F-Secure Freedome vældigt hurtigt – dog ikke lige så hurtigt som de førende spillere såsom eksempelvis ExpressVPN og NordVPN. Fra vores sædvanlige testlokation i København og i Bangkok har vi på en 100Mbps forbindelse fastslået at med en download-hastighed på 91,6Mbps uden brug af F-Secure Freedome lander vi på 73,2Mbps, når F-Secure Freedome er slået til en server i nærheden, hvilket vil sige et drop på omtrent 20%. Ved brug af langdistanceforbindelse så falder hastigheden med omkring 50%, hvilket er ret mærkbart i brugeroplevelsen.
F-Secure Freedomes servernetværk er desværre relativt småt med dækning i 29 byer i kun 23 lande på nuværende tidspunkt. Hovedparten af tjenestens servere, hvoraf nogle er fysiske servere og andre er virtuelle servere og nogle er ejet af F-Secure Freedome og andre er lejede, er placeret i Europa og USA. De generelt populære lokationer såsom Storbritannien, Canada og Australien er også dækket, men i Asien, hvor vi jo ofte tester fra, er F-Secure Freedome kun tilstede med servere i Hong Kong, Japan og Singapore. Der er således ingen F-Secure Freedome-servere i Mellem- eller Sydamerika eller Afrika. Så bor man langt væk fra de lande hvori der befinder sig servere er det vores anbefaling af man vælger en anden VPN såsom for eksempel ExpressVPN eller IPVanish.
Og så til det måske vigtigste for mange… Netflix!
Ja, vi kan lige så godt sige det lige ud: Vi kan ikke anbefale at bruge F-Secure Freedome til streamingtjenester. Det skyldes tjenestens meget begrænsede udvalg af servere og mangel på dedikerede streamingservere, som gør at F-Secure Freedome blokeres af streamingtjenesternes egne sikkerhedssystemer. I mange af de tests vi har foretaget har vi godt nok været i stand til at se blandt andet TV2Play i Asien og det amerikanske Netflix i Danmark, men forbindelsen er meget ustabil, og det er utilfredsstillende når man er i færd med at se en film eller finde noget indhold.
F-Secure Freedome og Kina
Vi har ikke selv testet F-Secure Freedome i Kina, men ifølge andre test foretaget af uvildige parter, er F-Secure Freedome ikke velfungerende i Kina eller andre lande såsom Rusland, Iran eller Saudi Arabien, hvor højcensurspolitikker hærger.
Hvilke platforme og enheder spiller sammen med F-Secure Freedome?
F-Secure Freedome har dedikerede applikationer til de fire populæreste platforme, som er
- Mac
- Windows
- iOS
- Android
Man kan bruge F-Secure Freedome på op til syv enheder ad gangen, hvilket faktisk er i den høje ende, dersom mange andre tjenester har en begrænsning på fem enheder ad gangen. Antallet af enheder man kan bruge ad gangen med F-Secure Freedome afhænger dog af hvilken prisplan man har valgt. Selvom netop dette er vigtigt for blandt andet gamere, så bør F-Secure Freedome ikke være gameres førstevalg, når det kommer til VPN-tjeneste fordi tjenesten har ikke nogle dedikerede applikationer til spilkonsoller. For gode VPN-tjenester til gaming bør man kigge i retning af enten ExpressVPN, NordVPN eller IPVanish.
Sikkerhed
Udover at afblokere Netflix, HBO eller andre streamingtjenester så er en af de vigtigste ting i forhold til brugen af VPN i brugernes øjne at det er sikkert at bruge, og i forhold til sikkerhed er F-Secure Freedome faktisk ganske godt med. Tjenestens dedikerede applikationer til MacOS og Windows kører udelukkende på vores foretrukne sikkerhedsprotokol, som er Open VPN, som giver en fin balance imellem sikkerhed og hastighed. iOS applikationen kører på det såkaldte IKEv1 og IKEAv2, som begge også yder rigtig god sikkerhed.
Desuden er der i F-Secure Freedome indbygget en såkaldt ’kill switch’, som afbryder al internettrafik i tilfælde af VPN-forbindelsen går ned, hvilket betyder at brugernes reelle IP-adresser ikke kan lækkes i sådanne tilfælde.
Nemt at sætte op og nemt at bruge
Når man skal installere F-Secure Freedome på computeren skal man blot tilgå tjenestens hjemmeside og klikke på den store blå knap øverst i hvilken der står skrevet ’Download’.
Når man har gjort det starter downloading processen automatisk og man bliver herfra ledt igennem fire skridt for at at færdiggøre installeringen:
1. Samtykkeerklæring. Det er altid vigtigt at læse vilkårerne inden man klikker ‘Fortsæt’
2. Hvordan vil man installere. Skal F-Secure Freedome kun være tilgængeligt en for en selv eller for alle brugere af enheden.
3. Installeringstype
4. Installer. Dette er sidste skridt inden softwaren installeres på den ønskede placering. Vær opmærksom at man her stadig kan nå at ændre placering hvis man ønsker.
Ved det sidste skridt skal man blot klikke installer, og så går resten af sig selv. Man skal ikke foretage nogle manuelle konfigurationer og man behøver således heller ikke have nogen forudgående viden om VPN eller opsætning af sådanne.
Herefter skal man vælge en prisplan, og når man har valgt den betalingsplan man ønsker, så er man faktisk klar til at køre. Skulle der opstå udfordringer undervejs i selve installationsprocessen eller når man skal i gang med at bruge F-Secure Freedome, så er der en velfungerende livechat på tjenestens hjemmeside, som besvares inden for få minutter inden for de på hjemmesiden listede tidspunkter. Kundeservicemedarbejderne er vældigt hjælpsomme og er i stand til at svare på såvel almindelige hjælpespørgsmål som på spørgsmål af mere teknisk karakter.
Er F-Secure en free VPN?
Nej, men priserne for F-Secure Freedome er ganske fair, og tjenesten har en 30-dages returneringsordning, hvilket vi godt kan lide – og der bliver ikke stillet nogle spørgsmål fra tjenestens kundeservicemedarbejderne, hvis man opsiger inden for de 30 dage, hvilket vi også godt kan lide.
F-Secure Freedomes priser afhænger ulig de fleste andre VPN-tjenester ikke blot af abonnementets varighed men også af hvor mange enheder man vælger at knytte til abonnementet. Den største besparelse får man, hvis man vælger at knytte syv enheder til abonnementet i to år – prisen for dette er 0,54 EUR pr. enhed pr. måned.
Man kan betale med alle de store kredit- og debitkort såsom VISA, MasterCard, etc. samt med PayPal, men også ulig mange andre VPN-tjenester kan man ikke betale med cryptovaluta eller AliPay for nuværende.
Konklusion
F-Secure Freedome er let at sætte op og nemt at anvende, hvilket er rigtig godt for de fleste, som ikke har meget viden inden for VPN og heller ikke har tid til at sætte sig ind alle mulige tekniske funktioner. Men på trods heraf er vores konklusion at man bør være forsigtig med at bruge F-Secure Freedome primært grundet den tidligere nævnte aggressive datalagringspolitik, som F-Secure Freedome fører. Desuden er F-Secure Freedome ikke en særligt god VPN til streamingtjenester såsom Netflix og lignende, hvilket vi ved er et vigtigt aspekt for mange i forhold til valg af VPN. Samlende mener vi således at F-Secure Freedome er en ok VPN-tjeneste, men det er muligt at finde andre VPN-tjenester i samme prisleje, som præsterer bedre på de nævnte vigtige parametre.
God fornøjelse.