Avast Secureline VPN

Avast SecureLine VPN, også kendt som blot Avast, er en VPN-tjeneste, som kom på banen for mange år tilbage, og som dermed i dag er velkendt over hele verden. I modsætning til efterhånden en del andre VPN-tjenester, så holder Avast en anelse igen med lovprisningerne af sig selv på tjenestens egen hjemmeside, og om det er grundet en sund beskedenhed eller om det er fordi Avast VPN har nogle mangler i forhold til konkurrenterne satte vi os for at finde ud af. Vi har derfor gennemtestet Avast Secureline, og lad os bare med det samme slå fast, at det kom der en del fine overraskelser ud af. Så læn dig trygt tilbage og læs med her, hvis du vil vide om Avast er en VPN for dig.

Som vi plejer i vores anmeldelser, så starter vi lige med et par ord om hvem Avast SecureLine VPN egentlig er, og netop dette er faktisk interessant, når der er tale om Avast. For Avast, som er grundlagt i 1988, er nemlig blandt de ældste VPN-tjenester på markedet, og med tusindvis af ansatte og kontorer i mere end 25 lande er Avast VPN også en af de største. Lige siden begyndelsen har Avast SecureLine haft hovedkontor i den tjekkiske hovedstad, Prag, og er derfor også underlagt den ret strenge EU datalovgivning samt de forskellige efterretningsaftaler, der eksisterer mellem EU og USA eksempelvis.

Hvilke informationer gemmer Avast?

Ingen grund til at trække dette i langdrag, så os være helt direkte: Avast Secureline siger på forsiden af tjenestens hjemmeside at der ingenting logges og ‘hvis nogen spørger, så ved vi ingenting’, men læser man nærmere i Avast ‘Privacy Policy’, kan man konstatere at Avast gemmer data på brugerne og udleverer også denne data til myndighederne om nødvendigt. Ifølge samme ’Privacy Policy’ eller anonymitetspolitik på dansk så sker dette blandt andet med henblik på at forebygge og opdage svindel og/eller anden ulovlig aktivitet samt for at opfylde Avast serviceløfte til brugerne. Avast lagrer blandt andet brugeres brugernavn, hvilken data der er up- og downloadet under en session samt tidspunkter for hvornår man logger på og logger af VPN’en.

Dataen gemmes i 30 dage, hvorefter den slettes, og selvom Avast engang også gemte den fulde IP adresse for alle brugere, hvilket tjenesten dog ikke gøre mere, er Avast stadig en af mere aggressive VPN-tjenester vi er stødt på, når det kommer til hvor meget information der indsamles og gemmes. Det huer ikke os, og vi ved at det især heller ikke huer de erfarne VPN-brugere, hvilket er ganske forståeligt for når alt kommer til alt, så er sikkerhed og anonymitet jo to grundlæggende formål med VPN.

Hastigheder

Til gengæld er Avast VPN hurtigt – imponerende hurtigt endda. Vi testede fra en 100Mbps forbindelse i København, Bangkok og en tysk by ved navn Lüneburg (af alle steder) og vores tests viste at såfremt man logger på en server i samme land, så er tabet af download-hastighed kun omkring 7%-9% fra ca. 98Mbps til omkring 92Mbps, hvilket er ganske fint. Ligeså når vi loggede på servere langt væk i eksempelvis USA eller Australien fik vi overordentligt gode resultater. Fra vores tyske lokation var der dog lidt udfordringer med forbindelserne, dersom Avast nogle gange ikke ville/kunne forbinde til de valgte servere. Så vil man kunne se Netflix i høj opløsning uden at skulle bekymre sig om buffertid, så er Avast et rigtig godt valg.

Servere

I forhold til mange andre VPN-tjenester på samme niveau råder Avast over et relativt lille servernetværk bestående af 34 landelokationer og 54 bylokationer. Det gør ikke at tjenestens globale dækning er dårlig i generelle termer, dersom alle de populære steder såsom USA, Tyskland, Rusland, Spanien og UK er med. Men på steder som Sydamerika, Mellemøsten og i Afrika er Avasts servernetvæk begrænset, hvilket vil sige at man sagtens kan opleve overbelastning på disse servere, hvilket potentielt kan reducere hastigheden væsentligt.

Avast VPN Netflix

Avast virker rigtig fint til Netflix og ja, man kan også bruge Avast til at afblokere det amerikanske Netflix. Dette skyldes primært at Avast Secureline VPN har en række servere i USA – blandt andet i Miami og i New York -, som er særligt optimeret til netop det formål. Da vi loggede på disse servere kunne Netflix streames i høj opløsning uden problemer og nogen nævneværdig spildtid på buffering.

Censur

Selvom vi faktisk plejer at teste alle VPN-tjenester, som vi anmelder, fra Kina, så har vi faktisk ikke gjort det med Avast Secureline VPN. Vi må derfor sætte vores lid til andre anmeldelser idet vi kan rapportere at Avast altså ikke på nuværende tidspunkt er stærk nok til at bryde igennem den store kinesiske firewall. Og netop ’The Great Firewall’, som den også kaldes, er jo lakmusprøven for VPN-tjenesters effektivitet i højcensurlande, så i teorien kan Avast godt fungere i andre lande, som begrænser internetfriheden, men fordi Avast mangler nogle såkaldte tilsløringsværktøjer, som kan skjule den data, som myndigheder osv. forsøger at opdage ved hjælp af VPN-blokeringer, er det heller ikke sandsynligt at Avast virker i andre højcensurlande såsom Tyrkiet, Iran. De Forenede Arabiske Emirater, etc. For en sikker løsning til at omgå censur anbefaler vi ExpressVPN. Se mere i ExpressVPN anmeldelsen her.

Platforme og enheder

Avast VPN har dedikerede applikationer til Microsoft Windows, MacOS, iOS og Android, hvilket er de mest populære platforme. Man kan anvende Avast Secureline VPN på fem forskellige enheder ad gangen, hvilket er helt gængs og det de fleste andre VPN-udbydere også har – det kan man vel at mærke kun hvis man abonnerer på den prisplan, som giver adgang til dette.

Er man gamer og foretrækker man at bruge VPN imens man spiller, så er man er sikker og anonym online, ja så er Avast nok ikke lige den VPN-tjeneste man skal gå efter. Avast VPN kan nemlig slet ikke bruges til spilkonsoler såsom PlayStation og Xbox. Gode muligheder er dog i stedet enten ExpressVPN eller CyberGhost – læse mere om CyberGhost her.

Sikkerhed og anonymitet

For de VPN-brugere som går op i sikkerhed og anonymitet og dermed kender til de tekniske detaljer vedrørende dette i de enkelte VPN-tjenester er Avast Secureline sandsynligvis ikke tilfredsstillende. For nybegyndere i den fagre VPN-verden, som blot er ude efter simpel beskyttelse i forbindelse med forbindelse på offentlige WIFI-netværk og lignende, er Avast en ganske fin tjeneste. På Windows- og Android applikationen anvender Avast udelukkende OpenVPN, som er vores foretrukne VPN-sikkerhedsprotokol. MacOs og iOS opererer med IPsec, som også er en ganske udmærket sikkerhedsprotokol.

En vigtig ting man uanset brugerniveau og erfaring inden for VPN dog skal være opmærksom på med Avasts sikkerhedsforanstaltninger er, at der ingen såkaldt ’Kill switch’ er. Det betyder at den reelle IP-adresse man som bruger sidder på vil blive blotlagt i tilfælde af at Avast Secureline VPN går ned af en eller anden grund.

Brugervenlighed

Avast Secureline har nogle rigtig fine applikationer, som de fleste med lethed kan navigere rundt i, så på brugervenlighed har Avast en stor stjerne hos os. Det samme gør sig gældende med hensyn til installation af applikationerne uanset om det er på computeren eller på mobile enheder. Følgende er en skridt for skridt gennemgang af installationsprocessen på computeren:

1. Første skridt er at tilgå Avasts hjemmeside og klikke på den store orange knap i hvilken der står ’Download – Free 7 day trial’, som er placeret øverst på siden.

2. Installation starter herefter automatisk og når installationen er færdig bliver man bedt om at acceptere Avast VPNs brugerbetingelser. Herefter kan man vælge imellem at prøve Avast i 7 dage gratis eller man kan vælge at købe et abonnement med det samme.

3. Ved valg af den gratis prøveperiode bliver bedt om at vælge om man vil starte Avast VPN og bekræfter man dette er man i gang.

Lettere bliver det næppe, hvorfor Avast, som nævnt, er en rigtig god begynder platform for nye VPN-brugere. Kaster man et blik på selve hovedskærmen, når VPN’en er i gang, bliver man mødt af en simpel tænd/sluk-knap samt information omkring serverlokation, IP-adresse og naturligvis hvor lang tid man har været online. Det er informativt uden nogle tekniske termer, som kan forvirre, og så er det nemt at finde rundt i, og vil man skifte placering er det heller ikke til at tage fejl af med knappen ’Skift placering’. Under placeringer kan man sortere på kontinenter, lande samt på byer ude fra de lande, som har en lille nedadgående pil ved landenavnet, og man kan sågar sortere på servere som er optimeret til streaming.

Kundeservice

Med tiden bliver man naturligvis lidt forvænt og regner måske med at alle VPN-tjenester har livechats, som er tilgængelige døgnet rundt, men så prøver man Avast og bliver mindet om at dette bestemt ikke er tilfældet. Avast Secureline kan kontaktes via en online kontaktformular og så kan man ringe til Avast og få hjælp, hvis man Premium kunde, og derudover så findes der en søgefunktion på tjenestens hjemmeside, hvor man kan søge efter svaret den på udfordring man står med. Ingen af delene virker særligt godt eller hurtigt, og det er lidt ærgerligt, når nu Avast egentlig havde potentiale til at være så meget bedre.

Priser

Når man kommer ind på Avasts hjemmeside opdager man hurtigt at VPN ikke er det eneste produkt til salg, og desværre formår Avast ikke helt at skille tingene tydeligt ad, så det kan let blive forvirrende at finde rundt i de mange forskellige prisplaner og muligheder. Vi har forsøgt at skære det ud her i de planer man bliver tilbudt efter de syv dages gratis prøve som muligt.

Man kan således, hvis man er Mac-bruger, vælge imellem 1 år, 2 år og 3 år, hvilket er meget lang tid, hvis man bare skal bruge VPN i et par måneder eksempelvis. Priserne er også en anelse høje i forhold til andre VPN-tjenester på samme niveau. Det er også muligt at vælge en måned men så skal man ind direkte via tjenestens hjemmeside uden først at vælge den gratis prøveperiode. Vores råd er derfor at hælde en kop kaffe eller te op og så sætte sig til rette og tage den tid det tager at gennemgå Avasts forskellige prisplaner, så man foretage en kvalificeret beslutning. En god ting er dog at der på alle Avast Securelines VPN-produkter er 30-dages returret, men man skal dog være opmærksom på at der her gælder nogle særlige regler, som skal opfyldes inden man kan få sine penge igen.

I forhold til betaling kan man vælge imellem kreditkort/debitkort eller PayPal, hvilket vil sige at Avast ikke, som mange andre VPN-tjenester, har kastet sig ind i crypto-betalinger. Dette vil sandsynligvis få de meget anonymitetsbevidste til at vælge Avast fra.

Konklusion

Avast Secureline VPN er blandt de mest søgte VPN-tjenester på Google, så der er ingen tvivl om at det er en kendt og en populær VPN-tjeneste, og vi kan også istemme os en vis begejstring over Avast VPN, når det for eksempel kommer til hastighed og til afblokering af Netflix og andre streamingtjenester, men som nævnt er vi lidt mere skeptiske når det kommer til lagring af brugerinformationer samt til visse sikkerhedsforanstaltninger såsom ’Kill switch’, som vi mener skal være på plads. Konklusionen er således at Avast er vældigt godt til nye VPN-brugere, hvis krav til sikkerhed måske endnu ikke er så høje, men velbevandrede VPN-folk bør overveje andre muligheder såsom ExpressVPN, NordVPN eller IPVanish eksempelvis.

Rigtig god fornøjelse.