PrivateVPN
PrivateVPN er bestemt ikke de mest sky, når det kommer til markedsføring. For eksempel holder PrivateVPN sig ikke tilbage med lovprisning af egne evner på tjenestens hjemmeside, hvor der blandt andet står, at PrivateVPN er den hurtigst voksende VPN-tjeneste i verden. Der står desuden at man med PrivateVPN er sikker på at kunne afblokere alle hjemmesider og alt indhold og samtidig beskytte brugeren effektivt. Det lyder jo fantastisk og lige præcis det man gerne vil høre fra en VPN-tjeneste, men hvor meget hold der egentlig er i PrivateVPNs påstande har vi fundet ud af ved at gennemføre grundige tests fra ende til anden. Vil du gerne vide hvor god PrivateVPN i virkeligheden er, og om det er lige den VPN-tjeneste, som passer til dine behov så læs med her.
Lad os først og fremmest lige kigge nærmere på hvem og hvad PrivateVPN er for en størrelse. PrivateVPN er grundlagt i 2009 i Sverige, hvor tjenesten stadig opererer ud fra. Det betyder at PrivateVPN altså er underlagt de gældende lovgivninger, der eksisterer i EU vedrørende datasikkerhed samt forpligtelser til at dele data med myndigheder. Men(!) bare så man ikke allerede bliver skræmt væk så lad os med det samme nævne at PrivateVPN ikke lagrer noget information om brugerne. Det vil sige at såfremt der måtte være nogle myndigheder, som beder PrivateVPN om at udlevere brugerinformation, så kan dette ikke lade sig gøre, da der ikke er noget data at udlevere.
Lagring
Man kan således være helt roligt for med PrivateVPN er man sikker på at der ikke logges noget trafikdata eller brugerdata, som vedrører brug af PrivateVPN. Der står imidlertid ikke specifikt i PrivateVPNs privatlivspolitiker, at der ikke logges andre ting såsom tidsstempler for at logge på eller IP-adresser, men ifølge andre anmeldelser på nettet kan det bekræftes at PrivateVPN ikke logger disse ting. PrivateVPN er således en såkaldt ’no-log’-VPN, og i forhold til sikring af anonymitet, så er det bestemt at foretrække, og derfor er vores konklusion også at PrivateVPN er et rigtig godt valg i det perspektiv. Fortsæt med at læse og find ud af om PrivateVPN også er et godt valg i andre henseender.
Hastighed
PrivateVPN er en hurtig VPN, som leverer gode hastigheder på både upload og download på tværs af hele servernetværket, hvilket gør at man oftest kan køre streaming uden buffering, når man er logget på PrivateVPN. Ud af alle de VPN-tjenester som vi har testet igennem tiden er PrivateVPN den hurtigste, vel at mærke med en lille margin, men ikke desto mindre den hurtigste.
I forbindelse med denne anmeldelse lykkedes det os at anvende hele fire testlokationer, som var København, Bangkok, Shanghai og Melbourne, og alle steder foregik alle tests fra 100Mbps-forbindelser. Downloadhastigheden uden brug af PrivateVPN varierede fra 91.99Mbps til 93.22Mbps og med brug af PrivateVPN faldt downloadhastigheden til mellem 86.91Mbps og 88.12Mbps, hvilket vil sige et hastighedstab på omkring 7%-8%. Forbinder man til lokationer, som er langt væk såsom fra Asien til Europa falder upload- og download-hastighederne mere, men man vil stadig kunne streame og surfe på hjemmesider ganske problemfrit.
Servere
VPN-tjenester som ExpressVPN og NordVPN og en række andre har tusindvis af servere fordelt over hele verden, og derfor kan det måske overraske at en tilsyneladende ambitiøs VPN-tjeneste som PrivateVPN kun har i omegnen af 150 servere fordelt på 60 lande. Men det er faktisk slet ikke så skidt, som det måske syner fordi PrivateVPN tilbyder mere end 7000 individuelle IP-adresser, så på trods at det relativt lave antal servere, så behøver man ikke bekymre sig om hastigheden pludselig falder eller lignende. Og de 150 servere er fordelt fint ud over kloden, så dækningen bliver dermed ganske god. De populære server- og VPN-destinationer som USA, Canada, Australien og en lang række lande i Europa er dækket med en eller flere PrivateVPN-servere, og derudover tilbyder tjenesten også servere mange steder i Asien og Sydamerika såsom henholdsvis Japan, Indonesien, Hong Kong og Sydkorea samt Argentina, Chile, Costa Rica og Panama. Desværre er Afrika ladt lidt i stikken med kun en serverlokation i Sydafrika, som skal dække hele kontinentet.
PrivateVPN anvender en blanding af fysiske servere og virtuelle servere. Nogle ejes af PrivateVPN og andre lejer tjenesten, og dette er normalt ikke ideelt i et privatlivsperspektiv, dersom tjenesterne ikke har samme kontrol over lejede servere som de har over dem de selv ejer, men PrivateVPN sikrer at alle tjenestens lejede servere ikke logger nogen former for brugerinformationer ved simpelthen at sætte dem op selv og selv monitorere dem.
Streaming
Som det måske kan fornemmes allerede, så er PrivateVPN ganske gode på flere vigtige områder. Men der hvor PrivateVPN virkelig står ud i forhold til store konkurrenter som ExpressVPN, IPVanish og NordVPN for eksempel er streaming. Først og fremmest gør PrivateVPN streaming virkelig nemt at vise brugerne hvilke servere, som er optimerede til hvilke streamingtjenester. Populære tjenester som Netflix, HBO, Amazon Prime, TV2 Play, DR TV fungerer således perfekt med PrivateVPN – endda i højcensurlandet nummer ét, Kina.
Og som en som en bonusinfo, som vi ved er noget af det vigtigste for de som skal vælge VPN-tjeneste, så kan vi berette at PrivateVPN er stand til at afblokere hele 19 Netflix-lande. Man kan altså se 19 forskellige Netflix-biblioteker (USA, Canada, UK, France, Japan, Tyskland, Danmark, Norge, Finland, Sverige, Schweiz, Holland, Spanien, Italien, Brasilien, Australien, Agentina, Sydkorea og Colombia) med PrivateVPN, hvilket er det højeste antal af alle VPN-tjenester.
Kina og andre højcensursteder…
Ser man frem til en kommende tur til Kina og landets mange fortræffeligheder men gruer man for et internet-dødvande mens man er der, så kan man med PrivateVPN være helt rolig og tryg. PrivateVPN har gjort meget ud af at udvikle den teknologi, som kan skjule at man rent faktisk anvender en VPN, og derfor er PrivateVPN en god VPN til Kina. Faktisk er PrivateVPN vores foretrukne VPN, når det kommer til komme forbi den store kinesiske firewall, og ifølge andre anmeldelser af PrivateVPN er tjenesten ganske god både i forhold til hastighed og forbindelse i lande som Saudi Arabien, Tyrkiet og Forenede Arabiske Emirater.
Platforme og enheder
PrivateVPN har applikationer til de fire populære platforme, som er Microsoft Windows, Apple MacOS, iOS og Android, og til Linux eksempelvis er der mulighed for manuel opsætning. Det er alt i alt ganske tilfredsstillende men dog ikke noget ud over standard i forhold til andre VPN-tjenester. Det er muligt at forbinde PrivateVPN på op til seks forskellige enheder ad gangen, og med mange andre VPN-tjenester kan man kun forbinde til fem enheder, så vi er i den høje ende med PrivateVPN. PrivateVPN er således et udmærket valg hvis man går op i at eksempelvis hele familien kan beskyttes under samme VPN.
Derudover tilbyder PrivateVPN som en af de få VPN-tjenester løsninger til Smart TV også via Chromecast, Apple TV og Amazon Fire TV samt til forskellige spilkonsoler såsom PlayStation, Xbox og Nintendo. Er man gamer er PrivateVPN derfor et fornuftigt valg – især også tjenestens hastigheder taget i betragtning.
Sikkerhed
Nu kommer vi så til det… Er PrivateVPN bare et navn eller lever PrivateVPN rent faktisk op til de mange påskønnelser af egen formåen på sikkerhedsområdet? Der kan vi med sikkerhed sige at det ikke bare er et navn. PrivateVPN er en virkelig sikker VPN med mange avancerede muligheder, som kan sikre at brugernes aktiviteter online holdes så hemmelige og sikre som muligt. PrivateVPN bruger vores favorit inden for sikkerhedsprotokoller, som er OpenVPN, og så opererer PrivateVPN DNS serverne også kaldet navneservere, som styrer hvilke IP-adresser, der knyttes til hvilke webadresser, hvilket sikrer at trafikken ikke omdirigeres uventet.
PrivateVPN har også en ’kill switch’, som sørger for at brugernes IP-adresser holdes skjulte såfremt VPN-forbindelsen går ned. Dog skal man være opmærksom på at denne kill switch mangler på MacOS og på alle mobile enheder, hvilket ikke er optimalt for en VPN-tjeneste den kaliber som PrivateVPN ellers har.
Opsætning og brugervenlighed
At downloade og installere PrivateVPN er virkelig nemt og tager kun ganske få minutter – selv for alle som ikke er særligt teknisk anlagte. Har man behov for at læse lidt op på installationsprocesserne inden man går i gang kan man på tjenestens hjemmeside finde masser af guides til alle de populæreste enheder. Men oftest kan man bare gå lige til det for PrivateVPN er vitterligt gode til at gøre processen selvforklarende og nem.
Tjenestens applikationer til computer og til mobil ligner hinanden ret meget og når man er i applikationerne er alle knapper tydeligt opmærkede og intuitivt placerede. Man bør dog, hvis man er nybegynder inden for den fagre verden af VPN, være opmærksom på at der ikke er en indbygget hjælpefunktion i selve applikationerne. Det betyder at man ikke kan tilgå eksempelvis livechat, men det kan man på tjenestens hjemmeside, så værre er det naturligvis heller ikke, men det kan være lettere besværligt at navigere.
Kundeservice
PrivateVPN har en livechat på tjenestens hjemmeside, men den er ikke tilgængelig hele døgnet, hvilket ikke er meget bevendt. Chatknappen, som man finder nede i nederste højre hjørne på hjemmesiden er grøn, hvis chatten er åben eller rød hvis chatten er lukket. Vi spurgte PrivateVPN hvornår chatten er åben, og her var svaret at der ikke er fastlagt nogle specifikke tidspunkter for dette. Man kan således være heldig eller uheldig at chatten er tilgængelig, hvis man pludselig møder udfordringer med PrivateVPN midt i en længe ventet videoaften. Sker det at chatten er rød præsenteres man for en e-mail formular, som man typisk vil modtage et hurtigt og kompetent svar på. Og er man den mere tålmodige type, som godt kan lide finde ud af en løsning på eventuelle udfordringer selv, så er PrivateVPN FAQ-sektion lige stedet for her finder man svar på stort set alle problemstillinger man måtte møde.
Priser
PrivateVPN er bestemt i den billige ende af skalaen, og vælger man at binde sig for to år, er det muligt at spare hele 83%, svarende til 1,95 USD pr. måned, i forhold til den korteste plan, som er en måned, og som koster 5,48 USD. Man kan også vælge den næstkorteste pakke, som er tre måneder, og som koster 3,75 USD pr. måned. Denne pakke er lang nok til at man rigtigt kan få en fornemmelse af hvad PrivateVPN kan og ikke kan og samtidig er pakken kort nok til at det er til at overkomme økonomisk, hvis man halvvejs inden i forløbet beslutter sig for ikke at fortsætte med PrivateVPN.
PrivateVPN tilbyder et relativt begrænset antal betalingsmetoder i forhold til andre VPN-tjenester på dette niveau, men man kan betale med alle de store kreditkort såsom VISA, MasterCard og så videre samt med PayPal, og som det sig hedder og bør for en ægte VPN-tjeneste kan man selvfølgelig betale med BitCoin. Inden man kommer til at skulle indtaste betalingsoplysninger er det vigtigt at være opmærksom på at PrivateVPN har en 7-dages gratis prøveperiode helt uden nogle hager. Den kan man derfor lige så godt tage med. Der er desuden 30 dages fuld returret på alle produkter ved brug af mindre end 100GB data i brugsperioden. Ved test af dette blev vi bedt om at forklare hvorfor vi ville have pengene tilbage, men derfra gik det gnidningsfrit og pengene returneres inden for 5 arbejdsdage.
Konklusion
PrivateVPN er måske ikke så kendt som eksempelvis ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost og IPVanish, men PrivateVPN er så sandelig overordnet set fuldt på højde med de andre både når kommer til sikkerhed, hastighed, streaming og pris. Der er naturligvis detaljer såsom tilgængelighed for kundeservice som stadig adskiller PrivateVPN fra blandt andet topspillere ExpressVPN og NordVPN, men der er ikke langt op, så vi kan på det varmeste anbefale PrivateVPN til alle VPN-brugere – nybegyndere såvel som erfarne – og især til dem som elsker at se Netflix og gerne vil se film og serier som ikke er tilgængelige i Danmark.
Rigtig god fornøjelse.