Den Ultimative VPN Guide for Begyndere

Dette er en af de eneste guides til VPN for begyndere der findes online i Danmark.

I denne guide lærer du alt hvad du har brug for at vide omkring VPN, lige fra hvad en VPN er og hvordan det fungerer til hvordan man med en VPN kan få adgang til amerikansk Netflix eller surfe nettet anonymt.

Så hvis du gerne vil lære hvordan en VPN fungerer og hvordan man kommer igang med at udnytte de mange fordele (Netflix i USA, privat surfing, anonym torrent download, etc), vil du uden tvivl synes godt om denne guide.

Hvad er VPN?

VPN står for Virtual Private Network eller “Virtuelt Privat Netværk” på dansk og er betegnelsen for en udbredt netværksteknologi som bruges til at opnå en sikker og privat forbindelse til internettet. Den simpleste måde at se det på er, at VPN skaber en krypteret “tunnel” imellem 2 enheder som giver dig mulighed for at besøge hjemmesider og bruge online tjenester anonymt og sikkert.

Teknisk set bruges VPN til at “udvide” et privat netværk via et offentligt netværk, så man kan forbinde en enhed til et privat netværk hvor man ikke er fysisk til stede. Eksempelvis bruger mange virksomheder VPN til at give medarbejdere adgang til deres private netværk når de ikke er på kontoret eller arbejder hjemmefra. Andre virksomheder bruger det til at give deres lokale kontorer adgang til deres centrale netværk uden at de fysisk er forbundet til dette.

Hvordan fungerer VPN?

VPN tunneling creates a point-to-point connection between two devices, often the VPN server and your device. Tunneling encapsulates your data into standard TCP/IP packets and safely transfers it across the Internet. Because the data is encrypted, hackers, governments, and even Internet service providers cannot see or gain control of your information while you are connected to a VPN server.

Fordele ved at bruge VPN

Du bør bruge en VPN uanset om du har noget at skjule eller ej. Mange tror fejlagtigt at VPN er et koncept der kun bruges til ulovlig aktivitet eller for folk der ønsker at skjule deres adfærd. Det er decideret forkert. Og derfor har vi her i guiden også inkluderet en grundig forklaring af hvilke fordele der er ved at bruge en VPN for helt almindelige mennesker. Overordnet set er der 4 fordele:

  • Anonymitet
  • Sikkerhed
  • Adgang til blokeret indhold
  • Besparelser

Herunder vil vi gennemgå hver af disse fordele detaljeret med konkrete eksempler som de fleste mennesker kan relatere til.

Ofte Stillede Spørgsmål

Vi har samlet en oversigt over de spørgsmål vi oftest får vedr. brug af VPN, og forsøgt at besvare dem så godt vi kan. Skulle du have et generelt spørgsmål som ikke er besvaret her er du meget velkommen til at kontakte os for et svar.

Er det lovligt at bruge VPN?

Ja. I Danmark er der ingen lovgivning eller regler som forbyder brugen af VPN. Desuden har alle borgere jvf. både dansk lov og EU lov, ret til at beskytte deres privatliv.

Det gælder dog ved brugen af VPN, ikke andre regler end normalt. Det vil sige at selvom det er 100% lovligt at bruge en VPN, så ændrer det ikke på at handlinger foretaget igennem en VPN kan være ulovlige lige så vel som de ville være det hvis man ikke bruger en VPN. Piratkopiering og streaming af film uden rettigheder er derfor naturligvis også ulovligt selvom man bruger en VPN, det vil dog være muligt at gøre det anonymt og dermed undgå risikoen for sagsanlæg eller skræmmebreve fra advokater.

Uden for Danmark er det også lovligt at bruge en VPN i langt de fleste lande, dog med enkelte undtagelser. I lande som fx Kina, Nordkorea og Iran er det ikke tilladt at drive eller bruge VPN tjenester, da man fra statens side modsætter sig ideen om at borgere frit skal have adgang til information uden nogen former for censur. Særligt i både Kina og Nordkorea har man derfor et ekstensivt censureringssystem som styrer hvad borgere kan få adgang til og hvad de ikke kan.