TorGuard

TorGuard har eksisteret siden 2012, så tjenesten må siges efterhånden at være veletableret, men det gør jo ikke nødvendigvis at TorGuard kan være med i toppen af de gode VPN-tjenester. På TorGuards hjemmeside skorter det imidlertid ikke på lovning om dette og hint inden for sikkerhed og anonymitet og hastighed for brugere, hvis de blot vælger TorGuard som VPN. Vi har nu valgt TorGuard og sat tjenesten på hård prøve, og om TorGuard rent faktisk er så god som tjenesten selv fortæler kan man finde ud af ved at læse med lige her – men husk at læse helt til enden og få alle detaljer med.

Som traditionen byder i vores anmeldelser skal vi dog først lige kaste et kort blik på hvem og hvad TorGuard egentlig er og hvor tjenesten har hjemme. TorGuard har base i Florida i USA og er ejet af VPNetworks LLC, og selvom tjenesten har et stort selskab i ryggen er USA normalt bare ikke et super godt sted at være VPN-tjeneste grundet de relativt strenge databeskyttelseslove, der hersker i USA, der som ofte gør myndighederne i stand til at kræve data fra IT-selskaber, medier eller operatører af forskellig art – herunder VPN-tjenester. Men TorGuard fører en såkaldt ’zero-log’-politk, hvilket betyder at intet brugerdata bliver lagret, hvorfor der simpelthen ikke er noget at udlevere såfremt amerikanske eller internationale myndigheder måtte bede om det.

TorGuard gemmer altså absolut intet brugerdata, hvilket er lige som vi bedst kan lide det. Og det er virkelig uden de krumspring, som vi ofte ser, hvor VPN-tjenester påråber sig at føre en ’zero log’-politik, men så lige gemmer lidt midlertidig data her og der til optimering, TorGuard gemmer vitterligt ingenting, så imens man som bruger er forbundet til TorGuard kan intet man foretager sig bliver sporet tilbage til ens individuelle IP-adresse.

TorGuard og hastighed

På store afstande er de hastigheder som TorGuard præsterer ikke imponerende, og selvom tjenesten stadig formår fornuftige hastigheder på de kortere distancer, så kan TorGuard altså ikke helt følge med de hurtigste VPN-tjenester. Men hvis man blot er på udkig efter en VPN-tjeneste, som sikrer at man kan surfe på nettet og bruge streamingtjenester, så er TorGuard ganske fin.

På vores sædvanlige 100Mbps-forbindelse har vi testet TorGuard i København og i Bangkok, og gennemsnittet af disse tests viste at download hastigheden uden brug af TorGuard nåede 92,01Mbps og med forbindelse til TorGuard var vores downloadhastighed 84,89Mbps, hvilket svarer til et hastighedstab på omkring 5%-6%, hvilket ikke er uden for normalen i forhold til mange andre VPN-tjenester. Som en lille bonus her skal det nævnes at imens vi var forbundet under vores tests oplevede vi ikke nogle afbrydelser i forbindelsen overhovedet, hvilket er et stort plus i forhold til TorGuards pålidelighed.

Servernetværk – mere end 3000 servere

TorGuard har omkring 3000 servere fordelt på 51 lande, og dækker alle de såkaldt populære VPN-nationer såsom eksempelvis USA, Storbritannien, Australien, Tyskland og Brasilien. I USA kan man vælge servere på byniveau i 10 forskellige byer, hvilket ikke er det bedste vi har set, men overordnet er TorGuard bestemt bestået, når det kommer til dækning i USA. Man kan desuden vælge servere på byniveau i Canada, Israel, Singapore og i Indien, men overraskende nok ikke i Storbritannien, hvilket de fleste andre tjenester ellers har. I Sydamerika og i Afrika er TorGuard ikke så stærk på dækning med kun to servere på hvert kontinent i henholdsvis Brasilien og Chile samt i Egypten og i Sydafrika.

Er TorGuard NetFlix-fans’ ven?

Det såkaldte flow-TV har længe været under hårdt pres grundet de mange streamingtjenester, som er skudt op i hobetal både herhjemme og udlandet, og som giver brugere et nærmest uendeligt udvalg af selvbestemt underholdning til enhver tid, og derfor er det selvfølgelig vældigt vigtigt at den VPN-tjeneste man vælger kan fungere og ikke mindst afblokere de streamingtjenester, man foretrækker. TorGuard er desværre ikke den dygtigste i klassen, når det kommer til streaming medmindre man hoster op med ekstra 8 dollars om måneden for at få adgang til en dedikeret streaming-IP. Dette kompromitterer imidlertid anonymiteten noget, og som et lille kuriøst faktum, så virker faktisk desværre ikke til Netflix mere og det virker heller ikke ifølge vores tests på HBO Nordic eller BBC iPlayer, men til TV2 Play og DRTV.dk virker TorGuard stadig fint. Så summa summarum er altså at TorGuard lader en del tilbage at ønske, når det kommer til streaming, så hvis streaming er det aspekt af en VPN-tjeneste man vægter højest, så er TorGuard måske ikke det mest oplagte valg.   

Virker TorGuard i Kina og andre højcensurlande?

TorGuard virker, ifølge andre anmeldelser som er tilgængelige på Internettet, af TorGuard, rigtig fint i Kina på trods af landets aggressive jagt på VPN-tjenester, hvilket skyldes TorGuards eget såkaldte STunnel. Stunnel er et stykke software, som TorGuard har udviklet, som simpelthen gør at der lægges et ekstra lag af kryptering på VPN-forbindelsen, som bevirker at man, imens man er i Kina nemt kan komme udenom eller over ’The Great Firewall’ og være på Facebook og Gmail og Netflix andre tjenester eller sider, som er blokeret i Kina. Vær dog opmærksom på at dersom TorGuards hjemmeside er blokeret i Kina er det en god ide at downloade applikationen hjemmefra. Udover i Kina fungerer TorGuard også rigtig godt i de fleste andre højcensurlande såsom blandt andre Tyrkiet, Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Hvilke platforme og enheder fungerer med TorGuard?

Hvis man som VPN-udbyder vil være med i den seriøse liga, som består af de store spillere såsom eksempelvis ExpressVPN, IPVanish og NordVPN, så skal man have velfungerende applikationer til de populære og kendte platforme som Linux, iOS, Android, MacOS samt til Windows. Det har TorGuard, og TorGuards applikationer er i den grad velfungerende og brugervenligheden er rigtig god på alle, hvilket vi kommer tilbage til lidt længere nede. 

Man kan også installere TorGuard på routerniveau, hvilket er en fordel, dersom at alle enheder eller ‘devices’ på det pågældende netværk er beskyttet af VPN’en. For at det kan lade sig gøre at installere TorGuard på en router, skal man imidlertid have en router med indbygget VPN. Har man TorGuard installeret på router-niveau udgør det en rigtig fornuftig løsning til spilkonsoller og enheder til streaming – herunder blandt andet Apple TV, Amazon Fire TV, Nintendo, PlayStation, Roku og Xbox.

Desuden har TorGuard også de såkaldte ‘browser extentions’ til både Mozilla Firefox og til Google Chrome. Disse browser extensions er placeret oppe ved selve adresselinjen i browseren, og er et lettere og hurtigere alternativ til at aktivere VPN’en med end ved at åbne selve applikationen på computeren. Man skal dog være opmærksom på at hvis man kun bruger TorGuards brower extensions, så er man ikke helt så godt beskyttet, som hvis man bruger applikationen sammen med browser extension.

Sikkerhed og anonymitet på TorGuard

Uanset om man er nybegynder i den fagre VPN-verden eller om man er erfaren VPN-bruger, og man søger efter en ny VPN-udbyder, så står sikkerhed og anonymitet online øverst på de flestes ønskeliste. Og lad det være sagt med det samme at TorGuard faktisk leverer på dette ønske. TorGuard anvender det højeste niveau af kryptering (AES-256) og så bruger TorGuard OpenVPN, som på nuværende tidspunkt utvivlsomt er den stærkeste sikkerhedsprotokol til VPN. Udover sikkerhed er OpenVPN også rigtig godt i forhold til hastighed på tværs af platforme, hvilket er en stor fordel i forhold til andre sikkerhedsprotokoller.

Som de fleste andre VPN-tjenester, men ikke desto mindre meget vigtigt, så har TorGuard også en såkaldt ’kill switch’, som vi i vores anmeldelser plejer at benævne en ’dødemandsfunktion’, som gør at den reelle IP-adresse man sidder på stadig holdes skjult i tilfælde af, at TorGuard skulle gå ned helt eller midlertidigt. Det fungerer således at den internetforbindelse man er forbundet til automatisk lukkes ned imens VPN’en også er nede. Det er en smart funktion, som nogle går meget højt op i og som andre trækker lidt på skuldrene af, dersom det er meget sjældent at brugersikkerheden kompromitteres for enkelte brugere i tilfælde af at VPN-tjenesten går ned i en periode. Fra vores synspunkt er en kill switch en dejlig ekstra sikkerhed, som er rar at have – og hvorfor ikke gøre brug af det, når det nu eksisterer?

TorGuard er nemt at bruge men også avanceret

Generelt er VPN-applikationer vældigt nemme at bruge og navigere rundt i – selv for de personer, som absolut ikke er tekniske. Det er TorGuard også, men i modsætning til flertallet af konkurrenterne har TorGuard lidt flere funktioner og indstillinger, som kan virke lidt forvirrende. Heldigvis er det, når først man er i applikationen, til at se sig ud af, og hvis man ikke er interesseret i at skrive og køre sin egen kode i TorGuard eller at bruge nogle dedikerede proxy-servere eller at anvende andre af de avancerede indstillinger, så lader man bare være.

I forhold til installering af TorGuard er det så let, som det næsten kan blive. Man tilgår blot tjenestens hjemmeside og klikker på den grønne knap øverst på siden i hvilken der står ’Get TorGuard Now’.

Derfra ledes man videre til valgmulighederne for hvilken betalingsplan, man foretrækker.

Lige nedenunder prisplanerne præsenteres man for et væld af forskellige tilkøbsmuligheder lige fra højere hastigheder til adgang til dedikerede streaming-servere, men det er vigtigt at bemærke, at man ikke behøver at tilkøbe noget for at TorGuard fungerer.

Til sidst kommer man til betalingsskærmen, hvor man kan vælge betalingsform, som spænder lige fra alle kendte kreditkort over Bitcoin og Litecoin til AmazonPay. Når man har valgt indtaster man nemt sine betalingsoplysninger og voila så har man TorGuard, som nemt kan installeres på computeren og dernæst på mobile applikationer.

Fin kundeservice

Hvis der nu skulle ske en systemfejl eller en menneskelig fejl i købsprocessen, installeringsprocessen eller imens man er i færd med at bruge TorGuard, så er det heldigt at TorGuard har en ganske hæderlig kundeservice, som både består af information på TorGuards hjemmeside, et aktivt forum samt, og mest vigtigt for os, en velfungerende livechat. Livechatten er ikke tilgængelig 24 timer i døgnet, men generelt får man svar ganske hurtigt efter man har sendt en besked, og kundeservice teamet er meget venlige og hjælpsomme.

Hvad koster TorGuard?

Ja ja, vi ved det godt. Selvom sikkerhed, hastighed, serverplaceringer og streamingevner er vigtige, så er der mange, som læser denne anmeldelse, som springer direkte til den her del for pris er rigtig vigtigt for mange. Og det er helt forståeligt for der findes mange VPN-tjenester, som er nogenlunde på niveau, men som er prissat som nat og dag. TorGuard fører nogle rimelige priser sammenlignet med lignende tjenester, og som altid ligger den største brugerbesparelse (58%), hvis man vælger den længste prisplan, som er på to år.

TorGuard har ikke en gratis prøveperiode, hvor man ikke skal indtaste sine betalingsoplysninger, men tjenesten tilbyder at man kan starte med en 7-dages periode, hvor man har fuld returret. Da vi testede dette fungerede det upåklageligt, og der blev ingen spørgsmål blev stillet, da vi afmeldte, og pengene var tilbage på kontoen igen efter 2 dage.

Konklusion

Overordnet kan man ikke komme udenom at TorGuard er en rigtig god VPN. Der er ingen lagring af brugerdata, der er fine hastigheder på servere i nærheden, og så fungerer TorGuard endda i Kina og efter sigende i andre højcensurlande. Det sagt er der dog også plads til forbedring på en række områder og en af de fremtrædende blandt disse er efter vores mening TorGuards hastighed ved forbindelse til servere langt fra den lokation man sidder på. Desuden bør TorGuard fokusere på at få afblokering af Netflix, HBO Nordic og TV2 Play til at virke – vel at mærke uden at man skal betale ekstra for adgang til streaming-servere – og slutteligt kunne TorGuards applikationer godt trænge til en kærlig designerhånd.

Alt i alt er TorGuard et godt valg for både de som er nye til VPN og de som kender alt til VPN og går op i avancerede indstillingsmuligheder, og så er TorGuards pris ganske god for det man får. Vi kan derfor med sikker stemme anbefale TorGuard.

Rigtig god fornøjelse.